Krokot

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Portulaca
Portulaca villosa Cham.
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Magnoliopsida
ordo: Caryophyllales
kulawarga: Portulacaceae
Genus: Portulaca L.
Spesies

watara 40-100, pirsani tèks

Krokot (jroning basa Latin katelah Portulaca) iku genus tanduran saka suku Portulacaceae. Ana watara 40-100 spesies sing ditemokaké ing tlatah tropis lan tlatah mawa patang mangsa.

Salah siji spesies yaiku Portulaca oleracea dikenal minangka tanduran sing bisa dipangan lan dikenal ing sawetara dhaérah minangka tanduran ama. Sawetara spesies Portulaca uga dadi panganan tumrap uler, ngengat lan kupu-kupu.

Sawetara spesies
Salah satu kultivar Portulaca

Mumpangaté Krokot[sunting | sunting sumber]

Gambar:Wit Krokot.jpg
Mumpangate Krokot sing Kanggo tamba radang, keputihan lan jantung dheg-dhegan, ing tlatah Blora

Kanggo tamba radang, keputihan lab jantung dheg-dhegan[sunting | sunting sumber]

Krokot klebu tanduran bangsane suket, thukul saengon-enggon ing sadhengah papan. Ora ana sing nggatekake lan dianggep tanduran ora ana gunane. Kangmangka, krokot kuwi nduwni kasiyat oabt lan gizine becik kanggo ngobati lara TBC, radang paru-paru, kencing darah, radang usus buntu lan keputihan.Yen ora doyan jamu, krokot bisa dimasak oseng-oseng (tumis) kaya yen masak tumis kangkung. Bumbune brambang bawang, jahe, gula lan uyah sacukupe. Tanduran iki thukul mepet lemah, godhonge bunder-bunder gilap. Kembange kuning, nanging ana sing putih, thukul ing pucuke pang. Seneng urip ing panggonan sing rada eyub lan rada teles. Jeneng Latine Portulaka Oleraca utawa Portulaca Laevis Wall.Krokot ngandung gizi sing becik. Saben krokot 100 gram ngandhut vitamin A 2.550 SL, Vitamin C-25 gram, protein 1.7 gram, kalsium 103 mg, fosfor 39 mg. Mula yen kanggo masakan (lawuh) uga becik.Krokot ngandhut zat-zat sing ndhuweni kasiyat bisa ngedhunake panas awak, ngilangi rasa lara, mbancarake seni, ngedhunake kadar gula ing getih, nguwatake jantung, ngempesake abuh, nglancarake peredaran darah, ati sariawan lan nambani lara keputihan tumprape wanita. Kang dienggo jamu (obat) wite kabeh, oyod, godhong nganti kembange. Krokot bisa kanggo tamba lara kuning (liver), radang usus buntu, lan kencing darah.

Resep usus buntu[sunting | sunting sumber]

Krokot 100gram ditambah phu kung 100 gram (bisa mundhut Phu kung ing toko obat Cina, ditambah gula pasir 25 gram digodhog karo banyu 3 gelas nganti kari separone, disaring, yen wis adhem diombe.

Resep lara kuning lan radang gusi[sunting | sunting sumber]

Krokot 200 gram digodhog karo banyu 3 gelas nganti kari separone, disaring terus di saring lan diombe.

Resep Keputihan[sunting | sunting sumber]

Krokot sak cukupe di-jus, diperses dijupuk banyune ditambah putihe endhog pitik kampung , diudak banjur ditim nganti mateng. Anget-anget didhahar.

Resep Jantung rasane dheg-dhegan[sunting | sunting sumber]

Krokot 4 wit dikumbang resik terus dipipis, ditambah banyu mateng setengah cangkir lan madu sasendhok, disaring banju diombe esuk lan sore.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Krokot&oldid=828998"