Krisis ékonomi global 2008

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Krisis ekonomi global taun 2008, disurung déning sawetara indikator mudhuné ékonomi sadonya. Iki klebu mundhaké rega lenga patra wiwit taun 2003, sing ngakibataké krisis rega pangan taun 2007–2008 lan inflasi global; krisis krèdit Supprime sing ngakibataké bangkruté bank invèstasi gedhé lan bank komersial; ngrembakané pengangguran; lan kamungkinan resesi global.

Trèn global[sunting | sunting sumber]

Rega komoditas sing dhuwur[sunting | sunting sumber]

Medium term crude oil prices, (not adjusted for inflation)

Dékade 2000-an nuduhaké booming komoditas, saéngga rega-rega komoditas primèr munggah manèh sawisé resesi komoditas taun 1980-2000. Ananging ing taun 2008, rega-rega komoditas, utamané lenga lan pakan, mundhak dhuwur banget saéngga nyebabaké karusakan ékonomi, nuwuhaké stagflasi lan minangka karugian saka globalisasi.[1]

Ing sasi Januari 2008, kanggo kang sapisanan rega lenga patra ngliwati $100 per barrel.[2] Sasi Juli rega lenga patra wis ngancik $147 per barrel senadyan banjur mudhun manèh sawisé kuwi. Krisis lenga lan pangan dirembug ing patemon G8 ka-34 ing sasi Juli.[3] Ing paro pungkasan taun 2008, rega-rega komoditas anjlog amarga ngadhepi anjlogé kabutuhan (demand) awit saka anané resèsi.[4]

Dedagangan[sunting | sunting sumber]

Ing tengahan sasi Oktober 2008, Baltic Dry Index, sawijining ukuran isi pangapalan, mudhun 50% jroning saminggu, amarga ketaté krèdit agawé para èksportir ngéntukaké letter of credit.[5]

Inflasi[sunting | sunting sumber]

Pangangguran[sunting | sunting sumber]

ILO (International Labour Organization) ngramalaké sethithiké 20 yuta kasempatan kerja bakal ilang ing pungkasan taun 2009 akibat krisis - utamané ing sèktor "konstruksi, real estat, jasa kauangan, lan otomotif" - bakal nuwuhaké angka pangangguran ing donya ing sakdhuwuring 200 yuta.[6]

Ramalan resmi[sunting | sunting sumber]

Ing tanggal 3 November, 2008, komisi Uni Eropah ing Brussels ngramalaké yèn taun 2009 mung bakal tuwuh sithik banget yakuwi 0.1% BIP, kanggo negara-negara zone Eropah (Prancis, Jerman, Italia, lll.). Uga diprédhiksi angka negatif tumrap Inggris (-1.0% !), Irlandia, Spanyol, lan negara-negara Uni ropah liyané. Telung dina sawisé kuwi, IMF ing Washington, D.C., ngramalaké taun 2009 bakal mudhun saindhenging donya, -0.3%,

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

Wacan[sunting | sunting sumber]

  • Brau, Eduard and McDonald, Ian (editors). Successes of the International Monetary Fund : untold stories of cooperation at work. New York : Palgrave Macmillan, 2009. ISBN 9780230203136 ISBN 0230203132
  • Funnell, Warwick N. In government we trust : market failure and the delusions of privatisation / Warwick Funnell, Robert Jupe and Jane Andrew. Sydney : University of New South Wales Press, 2009. ISBN 9780868409665 (pbk.)
  • Lowenstein, Roger. While America aged : how pension debts ruined General Motors, stopped the NYC subways, bankrupted San Diego, and loom as the next financial crisis / Roger Lowenstein. New York : Penguin Press, 2008. 274 p. ; ISBN 9781594201677 ISBN 1594201676
  • Read, Colin. Global financial meltdown : how we can avoid the next economic crisis / Colin Read. New York : Palgrave Macmillan, c2009. ISBN 9780230222182
  • Robertson, Justin. US-Asia economic relations : a political economy of crisis and the rise of new business actors. Abingdon, Oxon ; New York, NY : Routledge, 2008. ISBN 9780415469517 (hbk.) ISBN 9780203890523 (ebook)
  • United States. Congress. House. Committee on the Judiciary. Subcommittee on Commercial and Administrative Law. Working families in financial crisis : medical debt and bankruptcy : hearing before the Subcommittee on Commercial and Administrative Law of the Committee on the Judiciary, House of Representatives, One Hundred Tenth Congress, first session, July 17, 2007. Washington : U.S. G.P.O. : For sale by the Supt. of Docs., U.S. G.P.O., 2008. 277 p. : ISBN 9780160813764 ISBN 016081376X http://purl.access.gpo.gov/GPO/LPS99198
  • Zandi, Mark M. Financial shock : a 360° look at the subprime mortgage implosion, and how to avoid the next financial crisis / Mark Zandi. Upper Saddle River, N.J. : FT Press, c2009. Description: 270 p. : ISBN 0137142900 (hardback : alk. paper) ISBN 9780137142903 (hardback : alk. paper) 2830026

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]


Cithakan:Resesi As Cithakan:Krisis ekonomi