Kota Sibolga

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kota Sibolga

Logo
Motto: Sibolga Nauli
Letak Kota Sibolga ing Sumatera Utara
Kota Sibolga is located in Indonesia
Kota Sibolga
Letak kota Sibolga ing Indonesia
Coordinates: 1°44′45.64″N 98°46′31.64″E / 1.7460111°N 98.7754556°E / 1.7460111; 98.7754556
Negara Indonesia
Provinsi Sumatera Utara
Pamaréntahan
 • Wali Kota Drs. H. M. Syarfi Hutahuruk
 • Wakil Wali Kota Marudut Situmorang, AP, MSP.
Wewengkon
 • Total 41.31 km2 (15.95 sq mi)
Populasi (2010[1])
 • Total 95.185
 • Kapadhetan 2,300/km2 (6,000/sq mi)
  Islam (63.46%), Protestan (28.36%), Katholik (5.21%), Budha (2.67%), Hindu (0.14%), Lainnya (0.16%)
Zona wektu WIB (UTC+7)
Kodhe tilpun +62 634
Website www.sibolgakota.go.id

Kota Sibolga inggih punika salah satunggaling kota di provinsi Sumatera Utara, Indonesia. Kota punika manggén ing pantai barat pulau Sumatera, mbujur sepanjang pantai saking ler ing kidhul lan manggen ing kawasan teluk ingkang asmanipun Teluk Tapian Nauli, sawetawis ± 350 km saking kota Medan.

Pelabuhan Sibolga di tahun 1910-an

Topografi[sunting | sunting sumber]

Kota Sibolga dipunpéngaruhi kaliyan panggenan inggih punika wontén ing daratan pantai, lereng, lan pegunungan. Manggén ing ketinggian antawisipun 0 - 150 meter saking inggil permukaan laut, kaliyan kemiringan lahan kawasan kota punika bervariasi antawis 0-2 % ngantos langkung saking 40 %.

Kemiringan Luas (km²) Persentase (%) Keterangan
Datar, kemiringan 0-2 % 3.12 29.10 daratan 2.17 km² dan kepulauan 0.95 km²
Bergelombang lereng 2-15 % 0.91 8.49 daratan 0.73 km² dan kepulauan 0.18 km²
Curam, lereng 15-40 % 0.31 28.9 daratan 0.10 km² dan kepulauan 0.21 km²
Terjal, lereng lebih dari 40 % 6.31 59.51 daratan 5.90 km² dan kepulauan 0.53 km²
Total 10.77 100

Iklim kota Sibolga kalebet cekap benter kaliyansuhu maksimum ngayuh 32° C lan minimum 21.6° C. Menawi curah hujan ing Sibolga cenderung mboten teratur ing sepanjang taun. Curah hujan tertinggi kedadosan ing wulan November kaliyan jumlah 798 mm, sedang hujan ingkang katah kedadosan ing wulan Desember inggih punika 26 dinten. Pulau-pulau ingkang kalebet ing kawasan kota Sibolga inggih punika pulau Poncan Gadang, pulau Poncan Ketek, pulau Sarudik lan pulau Panjang.

Kaliayan wates-wates wilayah: timur, selatan, utara ing kabupaten Tapanuli Tengah, lan barat kaliyan Samudera Hindia. Sementara lepen-lepen ingkang nggadahi, inggih punika Aek Doras, Sihopo-hopo, Aek Muara Baiyon lan Aek Horsik.

Demografi[sunting | sunting sumber]

Adedasar perhitungan Badan Pusat Statistik kota Sibolga taun 2008, penduduk kota Sibolga inggih punika 94.616 jiwa. Kaliyan wilayah seluas 3.356,60 ha ing daratan Sumatera lan urban growth seluas 644,53 ha berarti kepadatan penduduk ing wilayah pemukiman inggih punika 8.785 jiwa per km². Sawetara pertumbuhan penduduk saben taun sawetawis 1.99 %. Masyarakat Sibolga kaperang saking macem-macem etnis, antawisipun yaiku Batak Toba, Batak Mandailing, lan Minangkabau. Ananging ing dintenipun , basa ingkang dipunginaaken inggih punika Basa Minangkabau logat pesisir.[2]

Pemerintahan[sunting | sunting sumber]

Kota Sibolga kaperang saking sekawan kecamatan :

  • Sibolga Utara (kaperang saking sekawan sedayanipun)
  • Sibolga Kota (kaperang saking sekawan sedayanipun )
  • Sibolga Selatan (kaperang saking sekawan sedayanipun )
  • Sibolga Sambas (kaperang saking sekawan sedayanipun )

Perekonomian[sunting | sunting sumber]

Potensi utama perekonomian bersumber saking perikanan, pariwisata, jasa, perdagangan lan industri maritim. asil utama perikanan, antawisipun yaiku, kerapu, tuna, kakap, kembung, bambangan, layang, sardines, lencam lan teri.

Perhubungan[sunting | sunting sumber]

Pelabuhan laut kota Sibolga cekap ramai dipunsinggahi kapal kapal ingkang badhe nuju pulau Nias.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ sibolgakota.bps.go.id Penduduk
  2. ^ Setiana Simorangkir, Struktur basa Pesisir Sibolga, Pusat Pembinaan lan Pengembangan Basa, 1986

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Kota Sibolga ing Wikivoyage

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Kota Sibolga ing Wikimedia Commons.

Cithakan:Kota Sibolga Cithakan:Sumut

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kota_Sibolga&oldid=836883"