Konstantin von Tischendorf

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Konstantin von Tischendorf

Lobegott Friedrich Konstantin von Tischendorf (lair ing Lengenfeld, Sachsen, 18 Januari 1815 – tilar donya ing Leipzig, 7 Desember 1874 kanthi umur59 taun) punika satunggiling ahli Alkitab asal Jerman. Panjenenganipun dipun tepangi minangka pamanggih Codex Sinaiticus, satunggiling manuskrip Prajanjian Énggal saking abad kaping-4 ing sikil Gunung Sinai nalika taun 1859.

Panjenenganipun kathah nelasaken wekdalipun kanggé nyinaoni Prajanjian Énggal ing Universitas Leipzig. Tischendorf kagungan gelar Ph.D. nalika taun 1838. Kalih taun salajengipun panjenenganipun lulus minangka dhosèn bidhang teologi ing Leipzig.

Saking wulan Oktober 1840 dumugi Januari 1843, panjenenganipun ngrawuhi sapérangan negari, kalebet Mesir, Walanda, Inggris, Italia, nanging wekdalipun paling kathah dipun telasaken ing Prancis. Asil kunjunganipun kalebet kasilipun mertal Codex Ephraemi Syri Rescriptus. Sasanèsipun punika, panjenengènipun ugi kasil pikantuk sebagéyan (43 lembar) saking Codex Sinaiticus ing Sinai.

Taun 1850 panjenenganipun nerbitaken Codex Amiatinus lan Prajanjian Lawas miturut vèrsi Septuaginta. Taun 1853 lan 1859 panjenenganipun nglajengaken lelampahan malih nuju Wétan, lan pikantuk sisa Codex Sinaiticus ingkang kathah cacahipun. Codex Sinaiticus dipunterbitken taun 1862 kanthi dana bantuan saking tsar Alexander II saking Rusia. Tischendorf dipun anugerahi gelar bangsawan Rusia "von" déning sang tsar nalika taun 1869.

Wacan terusan[sunting | sunting sumber]

  • (en) Black, Matthew, and Robert Davidson, Constantin von Tischendorf and the Greek New Testament Glasgow: University of Glasgow Press, 1981.

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]