Konsonan untu

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Konsonan gigi utawa Konsonan untu utawa konsonan dental iku konsonan sing dumadi amarga ilat nyentuh untu dhuwur, kaya /t/, /d/, /n/, lan /l/ ing sawetara basa. Konsonan gigi dibédakaké saka swara (uni) sing diasilaké ngangggo ilat sing nyentuh wates gusi, kaya jroning basa Inggris, nanging keprungu padha amarga pepadhan akusitk swara-swara kasebut, uga padha aksarané ing aksara Latin (t, d, n, lsp.)


Konsonan Tekanan Paru Paru
bibir lidah depan lidah belakang akar lidah
dwibib. bibgi. gigi. ronggi. pasc
ronggi.
ronggi
lid.
tarbel. lang. langbel. tekak. hulker. katnap. celsu.
sengau m ɱ n ɳ ɲ ŋ ɴ
letup p b * * t d ʈ ɖ c ɟ k g q ɢ ʡ ʔ
desis ɸ β f v θ ð s z ʃ ʒ ɕ ʑ ʂ ʐ ç ʝ x ɣ χ ʁ ħ ʕ ʜ ʢ h ɦ
hampir. β̞ ʋ ɹ ɻ j ɰ
getar. ʙ r ʀ *
kepak. Konsonan kepakan bibir gigi ɾ ɽ
dessi. ɬ ɮ * * *
hamsi. l ɭ ʎ ʟ
kepsi. ɺ *
Cathetan: * nandhani durung ana IPA sing resmi


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Konsonan_untu&oldid=827177"