Konklaf Kapausan 2013

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Konklaf Kapausan
2013
Ombrellino-keys.svg
Coat of Arms during the Vacancy of the Holy See
Tanggal lan lokasi
Kapel Sistine, Istana Apostolik,
Kutha Vatikan[1]
Key officials
Ketua Angelo Sodano
Wakil Ketua Roger Etchegaray
Camerlengo Tarcisio Bertone, SDB
Protopriest Paulo Evaristo Arns
Protodeakon Jean-Louis Tauran
Sekretaris Lorenzo Baldisseri

Konklaf Kapausan 2013 dislenggarakaké akibat saka pangunduran dhiri saka Paus Benediktus XVI.[2] Konklaf iki arupa konklaf kaloro kang dijadwalaké samangsa Paus isih urip jroning sajarah Gréja Katulik, sawisé Konklaf Kapausan taun 1294. Jroning pamungutan swara saka kaloro konklaf, 13 Maret 2013, Kardinal Jorge Mario Bergoglio, SJ saka Argentina kapilih dadi Paus ka-266. Dhèwèké milih jeneng Paus Fransiskus. Sadurungé dhèwèké njabat minangka Uskup Agung Buenos Aires wiwit taun 1998 lan diangkat dadi kardinal nalika taun 2001[3].

Pangunduran dhiri Paus Benediktus XVI[sunting | sunting sumber]

Nalika tanggal 11 Februari 2013, Paus Benediktus XVI ngumumaké niaté kanggo ngunduraké dhiri saka jabatan kapausan kang èfèktif tanggal 28 Februari.[4][5] Benediktus XVI bakal dadi paus pisanan kang ngunduraké dhiri jroning mèh enem abad, Paus pungkasan kang ngunduraké dhiri yaiku Paus Gregorius XII nalika taun 1415.[6]

Konklaf Kapausan[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Konklaf

Kang mimpin konklaf iku Kardinal-Uskup kang paling sénior kang umuré sangisoré 80, Giovanni Battista Re saka Italia. Konstitusi Apostolik Universi Dominici Gregis ndhiskualifikasi Kepala Kardinal Angelo Sodano lan wakil dékan Roger Etchegaray saka ngrawuhi konklaf, senajan Sodano mimpin pasiapan Kongregasi Umum.[7] Kardinal ketua, yèn ora kapilih dhiriné, dibebanaké kanthi njaluk calon kapilih kanggo nampa kapausan. Yèn calon nampa pamilihan, Kardinal pamimpin bakal takon marang dhèwèké (paus anyar) jeneng bakal kapausané.

Kardinal pamilih[sunting | sunting sumber]

Kanggo dhaftar salengkapé, delengen Kardinal pamilih jroning konklaf kapausan 2013.

Senajan ana 209 kardinal sacara kasluruhan, kardinal kanthi umur 80 taun utawa luwih sadurungé dina kapausan kosong ora nyukupi sarat kanggo mènèhaké swara jroning konklaf selaras karo aturan awalé kang ditetepaké déning Paus Paulus VI nalika taun 1970[8] dan kemudian diubah pada tahun 1996 oleh Paus Yohanes Paulus II.[9]

Paus Kapilih[sunting | sunting sumber]

Dina kaloro konklaf, Rebo tanggal 13 Maret 2013, watara jam 19.00 wektu Vatikan, Kardinal Prancis, Jean-Louis Tauran, ngumumaké liwat balkon Basilika Santo Petrus yèn Kardinal Argentina Jorge Mario Bergoglio wis kapilih minangka Paus anyar kanthi jeneng Paus Fransiskus (jroning basa latin Franciscum PP).[10]; [11]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]