Konfrontasi Indonésia-Malaysia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Konfrontasi Indonesia-Malaysia
Tanggal 19621966
Papan Kalimantan, Asia Kidul Wètan
Asil Parjanjen pardamean
Owah-owahan wilayah Kalimantan sisih lèr (Serawak) dhawah dhateng pihak Malaysia, pembentukan Konfederasi Malaysia.
Pihak sing kalibat
Flag of Malaysia Malaysia
Flag of the United Kingdom Britania Raya

Flag of Selandia Baru Selandia Baru
Flag of Australia Australia

Flag of Indonésia Indonesia
Komandhan
Tunku Abdul Rahman
Walter Walker
Soekarno
Omar Dani (Panglima Komando Mandala Siaga)
Soeharto
Abdul Haris Nasution
Kakuwatan
tidak diketahui tidak diketahui
Cacahé korban
114 kurban jiwa
181 cedera
590 kurban jiwa
222 cedera

Konfrontasi Indonésia-Malaysia utawi langkung misuwur kanthi tetembungan Konfrontasi inggih menika satunggalipun perang babagan masa depan Malaya, Brunei, Sabah lan [[Sarawak] antawisipun Federasi Malaysia kaliyan Indonésia ing taun 1962 ngantos dumugi 1966.[1]

Perang menika dipunsababaken amargi Federasi Malaya utawi Persekutuan Tanah Melayu ing taun 1961 nggadhahi pikajengan badhe nggabungaken Brunei, Sabah lan Sarawak dhateng Federasi Malaysia ingkang njarag Pasurujukan Manila.[1] Amargi menika, pikajengan menika dipuntantang déning Présidhén Soekarno ingkang nggadhahi pamanggih menawi pembentukan Federasi Malaysia ingkang samenika dipunmangertosi kanthi nama Malaysia, minangka "bonéka Inggris" lan kalebet satunggalipun kolonialisme lan imperialisme ing wujud ingkang ènggal sarta dhukungan dhateng maneka warni gangguan kaamanan ing negari Indonésia lan pamberontakan ing Indonésia.[2][1]

Planggaran prajanjen internasional konsép THE MACAPAGAL PLAN ing antawisipun kanthi prajanjen Persekutuan Manila ing tanggal 31 Juli 1963, tanggal 3 Agustus 1963, tanggal 5 Agustus 1963 babagan dekolonisasi ingkang kedah ndherek rakyat Sarawak lan Sabah.[3]

Sababipun[sunting | sunting sumber]

Nalika taun 1961, Kalimantan dipunperang dados sekawan wewengkon administrasi.[2] Kalimatan, satunggalipun provinsi ing Indonésia, ing sisih kidul Kalimantan.[2] Ing sisih lèr inggih menika Karajan Brunei lan kalih koloni Inggris; Sarawak lan Borneo Lèr, ingkang salajengipun nggadhahi nama Sabah.[2] Inggris nyobi nggabungaken koloni-nipun ing Kalimantan kaliyan Semenanjung Malaya, Federasi Malaya kanthi damel Federasi Malaysia.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c (en)[Mezerik, Avrahm. 1965. Malaysia-Indonesia conflict: creation of Malaysia, Indonesia's confrontation policy, Philippine and Indonesian claims, UN involvement, Indonesian withdrawal from UN, roles of UK, US, USSR, and China. Lonely Planet. USA:University of Michigan Press, International Review Service]
  2. ^ a b c d e (en)[Witton, Patrick. 2003. Indonesia. Lonely Planet. isbn=1740591542, 9781740591546]
  3. ^ (id)[http://untreaty.un.org/unts/1_60000/16/16/00030780.pdf United Nations — Treaty No. 8029 PHILIPPINES, FEDERATION OF MALAYA and INDONESIA] dipunundhuh tanggal 1 Agustus 2011)


Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Artikel iki bagéan saka sèri
Sajarah Indonesia
History of Indonesia.png
Sajarah Nusantara
Pra-Kolonial (sebelum 1602)
Pra-sejarah
Karajan Hindhu-Buddha
Kerajaan Islam
Zaman kolonial (1602-1945)
Era Portugis
Era VOC
Era Belanda
Era Jepang (1942-1945)
Sajarah Republik Indonesia
Proklamasi (17 Agustus 1945)
Mangsa Transisi
Era Orde Lama
Demokrasi Terpimpin
Operasi Trikora (1960-1962)
Konfrontasi Indo-Malaya (1962-1965)
Gerakan 30 September 1965
Era Orde Baru
Gerakan Mahasiswa 1998
Era Reformasi
[Sunting]