Kolintang

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kolintang
Kulintang 08.jpg
Jeneng liya Kulintang, Kulintangan, Totobuang
Klasifikasi

Alat musik perkusi Idiofon

Gong
Jangka
Skala Pelog dan Slendro
Instrumèn kagandhèng
bonang,[1] kenong, canang, keromong,[2] kromong, kethuk,[3] trompong/terompong, rejong, talempong,[4] chalempung, caklempong/caklempung,[2] khong wong yai/khong wong lek, khong toch/ khong thom, khong vong, krewaing/krewong[5]
Artikel luwih pepak
gamelan dan piphat

Kolintang utawa kulintang iku piranti musik kang kaperang saka barisan gong cilik kang ditata kanthi jejer. Piranti iki anggone nggunakake bebarengan karo gong lan drum. Kolintang iku kagolong kelompok piranti musik gong ing Asia Tenggara, kang wis digunakake wiwit biyen ing Kepuloan Melayu Wetan - Filipina, Indonesia Wetan, Malaysia Wetan, Brunei, lan Timor.[6] Piranti musik iki wis malih. Jaman biyen piranti iki mung digunakake kanggo menehi tandha nalika ana wara-wara ing warga masarakat.[5] Gunane kolintang iku beda-beda, saben jaman beda anggone nggunakake. Gunane piranti iki manut jaman lan buddayane, kayata agama Hindu, Buddha, Islam, Kristen, lan budaya kulon, kulintang kerep owah lan manut owah-owahaning jaman.

Piranti musik iki digawe saka kayu kang entheng nanging kuwat kaya dene kayu bandaran, wenang, kakinik kayu cempaka. Jeneng kolintang asale saka suwara tong (nada cendhak), ting (nadha dhuwur) lan tang (nadha biasa). Ing bas dhaera tembung kang isine ngajak dolanan tang, ting, tong yaiku: Mangemo kumolintang. Banjur ukara iku owah dadi tembung kolintang.

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Frame, Edward M.. "The Musical Instruments of Sabah, Malaysia." Ethnomusicology 26(1982):
  2. ^ a b Matusky, Patricia. "An Introduction to the Major Instruments and Forms of Traditional Malay Music." Asian Music Vol 16. No. 2. (Spring-Summer 1985), hal. 121-182.
  3. ^ "Ethnic Music". Embassy of the Republic of Indonesia in Berlin - Germany. 2007. http://www.indonesian-embassy.de/en/culture/ethnic_music.htm. Retrieved 22-02-2007.
  4. ^ Maceda, Jose. Gongs and Bamboo: A Panorama of Philippine Music Instruments. Quezon City: University of the Philippines Press, 1998.
  5. ^ a b Cadar, Usopay Hamdag (1971). The Maranao Kolintang Music: An Analysis of the Instruments, Musical Organization, Ethmologies, and Historical Documents. Seattle, WA: University of Washington.
  6. ^ Amin, Mohammad (2005). "A Comparison of Music of the Philippines and Sulawesi". Sulawesi. http://sulawesistudies.blogspot.com/2005/09/comparison-of-music-of-philippines-and.html. Retrieved February 22, 2007.

Pranala luar[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kolintang&oldid=833246"