Kiwi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg
Kanggé kagunan sanès saking ', mangga mriksani [[]].
Kiwi
Woh kiwi
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Magnoliopsida
ordo: Ericales
kulawarga: Actinidiaceae
Genus: Actinidia
Species: A. deliciosa
Jeneng binomial
Actinidia deliciosa
C.F.Liang.& A.R.Ferguson
Kiwifruit, fresh, raw
Nilai nurtrisi per 100 g (Cithakan:Convert/oz)
Energi 255 kJ (Cithakan:Convert/kcal)
Karbohidrat 14.66 g
- Gula 8.99 g
- Serat pangan 3.0 g
Lemak 0.52 g
Protein 1.14 g
- lutein and zeaxanthin 122 μg
Thiamine (Vit. B1) 0.027 mg (2%)
Riboflavin (Vit. B2) 0.025 mg (2%)
Niacin (Vit. B3) 0.341 mg (2%)
Vitamin B6 0.63 mg (48%)
Folate (Vit. B9) 25 μg (6%)
Vitamin C 92.7 mg (155%)
Vitamin E 1.5 mg (10%)
Vitamin K 40.3 μg (38%)
Calcium 34 mg (3%)
Iron 0.31 mg (2%)
Magnesium 17 mg (5%)
Phosphorus 34 mg (5%)
Potassium 312 mg (7%)
Sodium 3 mg (0%)
Zinc 0.14 mg (1%)
Manganese 0.098 mg
Persèntase ngrujuk saka rékomendasi Amérika Sarékat kanggo wong diwasa.
Source: Sumberdata Nutrisi USDA

Kiwi, woh-wohan iki wujudé mèh padha woh sawo nanging ana lunguté (kaya rambut alus cilik-cilik).[1] Rupane ijo rada coklat. Warna coklat iku yoiku saka langutè mau.[1] Uniké woh-wohan iki awit nom nganti tuwa mateng rupané tetep ijo ora ngalih.[1] Bédané yèn wis mateng wohé dipijet empuk.[1] Rasa kecut semu legi kang nduwéni ganda kang khas sing disenengi wong akèh.[1]

Kiwi iku nduwé dat pigmèn kang diarani chlorophyll sing marakakè wernanè dadi ijo.[2] Kiwi iku uga nduwèni dat senyawa karotenoid, flavonoid lan nutrisi nabati kang bisa ngiket kangker.[2] Déné siji kiwi kuwi wis cukup kanggo vitamin c wong gedhé.[2] Ing saben wohé kiwi ana 68 mg vitamin C.[3]

Warga masarakat ing donya percaya yèn ta woh-wohan iki bisa ndadèkaké kulit séhat, lan alus.[4] Kajaba iku uga dadi tamèng tekané penyakit.[4] Saliyané bisa langsung dipangan kiwi uga bisa didadèkaké campuran gawé roti seger, roti tar,salad woh, panganan panutup, lan liya-liyané.[4]

Yèn ta arep tuku woh-wohan iki kudu dipriksa temen-temen.[4] Aja tetuku kiwi sing wis layu, baget empuké.[4] Menawa kepéngin ngimbu kiwi kudu dinitipriksa suhu ana ruwangan.[4]

Kiwi dadi idhèntitasé negara China.[5]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e (jv) Jaya Baya. No.43. tanggal 23-29 Juni 2002, kaca: 13
  2. ^ a b c (id) Aneka Buah Segar untuk Diet Sehat (Kaundhuh tanggal 22 April 2011)
  3. ^ (id) Suara Merdeka.com (Kaundhuh tanggal 22 April 2011)
  4. ^ a b c d e f (id)Sejuta Manfaat Kiwi(Kaundhuh tanggal 22 April 2011)
  5. ^ (id)Suara Merdeka.com(Kaundhuh tanggal 22 April 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kiwi&oldid=876431"