Ki Ageng Pamanahan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Ki Ageng Pamanahan utawi Ki Gedhé Pamanahan (? - 1584) miturut Babad Tanah Jawi inggih menika panglima perang saking kraton Pajang saha leluhuripun raja-raja Karajan Mataram Énggal.

Ki Ageng Pamanahan inggih menika putra saking Ki Ageng Ngenis,[1] ngulama ingkang dumunung wonten ing Nglaweyan, inggih wayah saking Ki Ageng Séla,[1] satunggalipun muridipun Sunan Kalijaga. Ing taun 1558, Sultan Hadiwijaya masrahaken Wana Mentaok minangka bebingah kagem Ki Ageng Pamanahan ingkang sampun mbiyantu nyingkiraken Arya Penangsang kaliyan mbiyantu mbangun Pajang. Salajengipun, piyambakipun mbabad wana lajeng ngadegaken kraton ing Kotagedhé.[2]

Ki Ageng Pamanahan séda ing 1584, dipunsarèkakén wonten ing mesjid kraton salebetipun témbok kitha.[3] Putranipun Radèn Sutawijaya ingkang jejuluk Mas Ngabèi Loring Pasar nerasaken tahta dados gantosipun ingkang rama. Piyambakipun jumeneng nata kanthi jejuluk énggal Panembahan Sénapati Sayidin Panatagama.[3]

Rujukan[sunting | sunting sumber]


Dipunrumiyini
déning:
mboten wonten
Panguwaos Mataram
1558 - 1584
Dipunlajengaken
déning:
Panembahan Sénapati
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ki_Ageng_Pamanahan&oldid=877097"