Khitanan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gambar gua saka Mesir Purba kahanan sunat, ing dinding sakjroning Temple of Khonspekhrod, kurang luwih 1360 SM.

Khitanan utawa Sunat ing basa arab khitan uga bisa kasebut uga sirkumsisi (Inggris: circumcision) yaiku tumindak motong utawa ngilangake salah sijiné bageyan utawa kabeh kulit panutup saka palanangan. Frenulum saka palanagan bisa uga dipotong sacara bebarengan ing sakjroning prosedur kang asring karan jeneng . Tembung sirkumsisi kanthi asal usul saka basa Latin circum (kang ngandut arti "muter") lan caedere (artiné "motong/ngètok").

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Khitan uga diwiwiti ing jaman prasejarah, wujud mangkana iku bisa dibuktekake dèning salah sijiné gua kang ana ing mesir awiwit jaman watu lan pasarena Mesir purba.[1] Alesan tumindak iki isih digambyarake ing mangsa iku kanthi irah-irah kang ana lan teori-teori kang njelasake tumindak khitanan utawa sunat iku bageyan saka ritual pangorbanan utawa ngelakoni sunnah rosul (mangsa baliq).

Bocah kang arep dikhitan

Ing pandhudhuk asring kasebut dèening mangsa tumuju kadewasa utawa ing donya kasehatan bisa uga kasebut mangsa pangubahan estetika utawa seksualitas.[2] Sunat pada laki-laki diwajibkan pada agama Islam dan Yahudi.[3][4] Praktik ini juga terdapat di kalangan mayoritas penduduk Korea Selatan,[5] Amerika, dan Filipina[6]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Wrana, P. (1939). "Historical review: Circumcision". Archives of Pediatrics 56: 385–392. as quoted in: Zoske, Joseph (Winter 1998). "Male Circumcision: A Gender Perspective". Journal of Men’s Studies 6 (2): 189–208. http://www.noharmm.org/zoske.htm.
  2. ^ Gollaher, David L. (February 2000). Circumcision: a history of the world’s most controversial surgery. New York, NY: Basic Books. pp. 53–72. ISBN 978-0-465-04397-2.
  3. ^ "Circumcision". American-Israeli Cooperative Enterprise. http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Judaism/circumcision.html. Retrieved 03-10-2006.
  4. ^ Beidelman, T. (1987). "CIRCUMCISION". In Mircea Eliade. New York, NY: Macmillan Publishers. pp. 511–514. ISBN 978-0-02-909480-8. http://www.male-initiation.net/anthropology/eliade.html. Retrieved 03-10-2006.
  5. ^ Ku, J.H.; M.E. Kim, N.K. Lee, and Y.H. Park (2003). "Circumcision practice patterns in South Korea: community based survey". Sexually Transmitted Infections 79 (1): 65–67. doi:10.1136/sti.79.1.65. PMID 12576619. http://sti.bmjjournals.com/cgi/reprint/79/1/65.pdf. Retrieved 03-10-2006.
  6. ^ Lee, R.B. (2005). "Circumcision practice in the Philippines: community based study". Sexually Transmitted Infections 81 (1): 91. doi:10.1136/sti.2004.009993. PMID 15681733. http://sti.bmjjournals.com/cgi/reprint/81/1/91.pdf.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Khitanan&oldid=830922"