Kesenian Korea

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Lukisan Avalokiteshvara dari zaman Dinasti Goryeo.

Kesenian Korea yaiku jinis kesenian kang ngrembaka ing Korea kawit jaman kuno.[1] Ciri-ciri kesenian visual kang diproduksi dening rakyat Semenanjung Korea nuduhake kaprasajan, spontanitas, lan naturalisme.[1]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Artefak seni wiwitan Korea ngindikasekake pengaruh Cina, kang dimulai dkanthi ngadege koloni-koloni Cina ing taun 108 SM ing tilase wilayah kerajaan Gojoseon.[1] Agama Buddha dikenalake saka Cina ing taun 372, dadi sumber inspirasi karya seni bangsa Korea nganti abad kaping 15.[1] Ing mangsa [[Tiga Kerajaan Korea|Tiga Kerajaan]], karya-karya seni Korea diciptake kanthi bentuk-bentuk arsitektur pagoda, perhiasan, tembikar, lan ukir-ukiran minangksa dedikasi tumrap Buddhisme.[2]

Bentuk keterampilan seni wong saka kerajaan Goguryeo dituduhake kanthi lukisan dinding ing kuburan-kuburan kuno ing ibukutha wiwitan Goguryeo (saiki ing Manchuria) lan separone ing Kangseo, propinsi Pyongan Selatan.[2] Wong Silla nyiptakake seni musik Hyangga kang umume duweni isi syair-syair Buddhis.[2]

Dinasti Goryeo[sunting | sunting sumber]

Buddhisme ngrembaka luwih kuwat ing negara Goryeo lan dominan ing budaya seni.[2] Ing bidhang arsitektur, akeh pagoda, arca lan kuil-kuil Buddha dibangun, tuladhane Kuil Buseok lan Kuil Sudeok.[2] Ing mangsa kuwi musik Cina diimpor saka Tang lan Song kang diarani Dangak lan Aak.[2] Musik-musik iki ngrembaka bareng musik asli, Hyangak.[2] Kira-kira karya seni kang paling gedhe saka jaman iki yaiku (goryeo cheongja), seni kramik ijo kang didikenalake saka Song nanging diciptakake kanthi gaya kang beda mula bisa narik kawigaten kadang katresnan seni ing Cina lan Timur Tengah.[2]


Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d Steven, Mark A (2000). Merriam Webster's-Collegiate Encyclopedia. Merriam Webster, Inc , Springfield, Massachusetts. pp. 897. ISBN 0-87779-071-5.
  2. ^ a b c d e f g h (en)Nahm. Ph. D, Andrew (2009). A Panorama of 5000 Years: Korean History. Hollym International Corp, Elizabeth, New Jersey. ISBN 0-930878-68-X.

Cithakan:Senibudaya Korea

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kesenian_Korea&oldid=831856"