Kérata basa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Kerata basa)
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Kérata basa ugi sinebat jarwa dhosok. Kérata ateges asal usul tegesing tembung. Kerata basa ateges bab negesi suraosing tembung awewaton asal utawi mula-bukanipun, limrahipun kapirid saking wewancahanipun, kapendhet sunduk prayoginipun. Jarwa mengku teges wedharan utawi katrangan, déné dhosok mengku pikajeng ndhesek, nyodohakaken majeng. Jarwa dhosok kenging dipuntegesi katrangan menggahing tembung sarana dipunkinten-kinten utawi miturut pikajengipun ingkang nerangaken.

Tuladha:

  • Bapak = bab apa-apa wis pepak (pepak kawruh lan pengalaman).
  • Batur = embat-embataning tutur.
  • Bocah = mangane kaya kebo, pagaweane ora kecacah.
  • Brekat = mak breg diangkat.
  • Cangkir = dianggo nyancang pikir.
  • Cengkir = kencenging pikir.
  • Copet = ngaco karo mepet-mepet.
  • Denawa = ngeden hawa (nguja hawa napsu).
  • Desember= gedhe-gedhene sumber.
  • Garwa = sigaraning nyawa.
  • Gedhang = digeget leh bar madhang.
  • Gelas = yèn tugel ora bisa dilas
  • Gethuk = yen digeget karo manthuk-manthuk.
  • Gerang = segere wis arang.
  • Guru = digugu lan ditiru.
  • Gusti = bagusing ati.
  • Jungkat = majuning tekat
  • Kaji = tekade mung siji(ngantebi panembahe marang Gusti Allah).
  • Kathok = diangkat sithok-sithok.
  • Kodhok = teka-teka ndhodhok.
  • Krikil = keri ing sikil.
  • Kuping = kaku njepiping.
  • Kupluk = kaku nyempluk.
  • Kursi = yen diungkurake banjur isi.
  • Ludruk = gulune gela-gelo, sikile gedrag-gedrug.
  • Maling = njupuk amale wong sing ora eling.
  • Mantu = dieman-eman meksa metu.
  • Perawan = yen pepara (lelungan) kudu wayah awan.
  • Saru = kasar tur kleru.
  • Sekuter = sambi sedheku mlaku banter.
  • Sepuh = sabdane ampuh.
  • Simah = isining omah.
  • Sirah = isining rah.
  • Siti = isi bulu bekti.
  • Sopir = yen ngaso mampir (ing warung).
  • Sruwal = saru yen nganti uwal.
  • Tandur = nata karo mundur.
  • Tapa = tatane kaya wong papa.
  • Tarub = ditata dimen murub.
  • Tebu = antebing kalbu.
  • Tepas = titip napas.
  • Tuwa = ngenteni metune nyawa ; untune wia rowa.
  • Wanita = wani mranata.
  • Wedang = dianggo gawe kadang.
  • Weteng = ruwet tur peteng.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kérata_basa&oldid=885607"