Kepler 22b

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Cithakan:Planetbox begin Cithakan:Planetbox image Cithakan:Planetbox star Cithakan:Planetbox orbit Cithakan:Planetbox character Cithakan:Planetbox discovery Cithakan:Planetbox reference Cithakan:Planetbox end

Kepler-22b yakuwi planet njaba surya kaping pisanan kang dipastikaké ana ing zona layak huni. Planet iki ditemukaké dening teleskop angkasa Kepler duwené NASA.[1] Penemu iki diumumaké nalika tanggal 5 Desember 2011.[1] Planet iki sebeneré ditemukaké ning dina kaping teluné nalika tembe dioperasikaké Kepler ning tengahing taun 2009. Transit kaping teli dilacaktemu ning akir taun 2010. Data pemastian tambahan diolihaké saka teleskop angkasa Spitzer lan pangamatan saka darat. Jari-jari planet iki dikira-kira nganti 2,4 kali jari-jari Bumi. Jaraké 600 taun cahaya saka Bumi. Kepler-22 mubengi bintang tipe-G kang jenengé Kepler 22.[1][2]

Gambar Kepler 22b

Sasuwené iki, massa lan komposisi kulité durung dingerteni.[1][2] Menawa padeté kayata Bumi (5.515 g/cm3), mula massa Kepler-22b bakal kacathet nganti 13,8 kali massané Bumi,[calc 1] sewetara babagan gravitasi permukaanné bakal kecathet nganti 2,4 kali luwih gedhe saka Bumi.[calc 2] Menawa padeté kayata banyu (1 g/cm3), brarti massané bakal kacathet kira-kira 2,5 kali Bumi[calc 3] lan gravitasi permukaané 0,43 kaliné planet Bumi.[calc 4]

Jarak Kepler-22b karo bintangé dikira-kira nganti 15% luwih cilik tinimbang jaraké Matahari karo Bumi.[3] Anangning, padhangé Kepler-22 25% luwih remeng tinimbang Matahari.[1] Menawa ora duweni atmosfir, rata-rata suhu planet iki bisa nganti -11°C. Menawa ning atmosferé ana efek rumah kaca kayata ning Bumi, rata-rata suhu Kepler-22b bakal kecathet nganti 22 °C (72°F).[1][2]

Delengen Uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ m ~ V ~ R3, mula 2,43 = 13,8 kuwi proporsiné
  2. ^ Gravitasi proporsional karo itungan m/r^2. Menawa m=13,4 dan r=2,4, bakal ditemuni G=13,4/(2,4^2)=2,4 . (13,4 yakuwi padha karo 2,4^3).
  3. ^ (13,8/5,5)
  4. ^ 2.5/2.42

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Sky

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kepler_22b&oldid=835355"