Kepler (Kawah Bulan)

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Cithakan:Dhata kawah Bulan

Kawah Bulan

Kepler yakuwi kawah Bulan kang umuré enom ana ing dhaerah kang jenengé Oceanus Procellarum ana ing kuloné lan Mare Insularum ning wetané. Ning sebelah tenggara ana kawah Encke.

Bebarengan karo kawah Copernicus lan Aristarchus, kawah Kepler kondhang karo sistem memancaré kang menyolok ning hemisfer kuloné Bulan tuladhané maria ning pinggiré. Sistem memancar kasebut mbentang nganti luwih saka 300 kilometer, tumpang-tindih karo sistem memancar saka kawah-kawah liyané. Karo nggunakan binokular utawa teleskop cilik, kawahé kuwi dhewe katon ora pati istimewa dibandingaké karo sistem memancaré. Kira-kira kawah Kepler umuré padha karo kawah Copernicus kang kabentuk kira-kira 900 yuta taun mbiyen[1].

Kepler duweni “benteng” cilik ejekta kang mubeng ing bageyan njabané bibir kawahé kang dhuwur. Dinding bageyan njaba ora temenanan bundher, lan duweni bentuk rada poligonal. Dinding bageyan njeroné kawah Kepler rada katon tingkat-tingkat lan wis mlorot mring ngisoré kang ora rata lan duweni puncak pusat kang ukurané cilik. Salah sijiné sinar saka sistem memancar kawah Tycho, kang merentang nganti Oceanus Procellarum, nugel kawah iki. Babagan iki yakuwi amarga anané faktor pemilihan jeneng kawah nalika Giovanni Riccioli nyusun sistem penamaan fitur-fitur ning Bulan, amanrga Kepler nggunakan kasil pengamatan Tycho Brahe nalika ngumumaké hukumnya mengenai gerak planet. Ning peta buatan Riccioli, kawah iki dijenengi Keplerus, lan daerah ning sekitaré kang duweni albedo kang dhuwr dijenengi Insulara Ventorum.

Kawah-kawah satelit[sunting | sunting sumber]

Miturut konvensi, kawah-kawah satelit diidentifikasi ning peta Bulan kanthi cara menempataké huruf ning sisi kawah paling cedhak saka kawah Kepler.

Kepler Latitude Longitude Diameter
A 7.2° N 36.1° W 11 km
B 7.8° N 35.3° W 7 km
C 10.0° N 41.8° W 11 km
D 7.4° N 41.9° W 10 km
E 7.4° N 43.9° W 6 km
F 8.3° N 39.0° W 7 km
P 12.2° N 34.0° W 4 km
T 9.0° N 34.6° W 3 km

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Grego, Peter (1998-10). "Kepler, a lunar impact crater" (in English). Archived from the original on 2001-02-17. http://web.archive.org/web/20010217060529/http://website.lineone.net/~petergrego/mwoct98.htm. Retrieved 14-01-2007.