Kepithing

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kepithing
Temporal range: Jurassic–Saiki
Liocarcinus vernalis
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Arthropoda
Subfilum: Crustacea
kelas: Malacostraca
ordo: Decapoda
Suborder: Pleocyemata
Infraorder: Brachyura
Linnaeus, 1758
Bagéan lan subbagéan [1]

Kepithing iku sawijining kéwan anggota krustaséa asikil sapuluh saka upabangsa (infraordo) Brachyura, sing ditepungi nduwé "buntut" sing cendhak banget (basa Yunani: brachy = cendhak, ura = buntut), utawa sing wetengé (abdomen) ndelik sangisoré dhadha (thorax). Awak kepithing direksa déning warangka njaba sing atos banget, lan dumadi saka kitin, lan ndarbèni supit sapasang minangka sanjata.

Kepithing bisa ditemokaké saindhenging samudra donya. Ana uga kepithing banyu tawa lan kepithing dharat, kususé ing tlatah-tlatah tropis. Rajungan iku kepithing sing urip ing tlatah banyu asin segara lan arang munggah ing dharat, kamangka yuyu iku kepithing sing urip ing banyu tawa (kali lan tlaga). Saliyané iku uga ana kepithing sing urip ing dharat.

Kepithing iku manékawarna ragam ukurané, saka kepithing kacang sing ambané namung sawetara milimèter pasagi, nganti kepithing kemangga Jepang, sing ndarbèni rentangan sikil nganti 4 mèter.

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Kepithing ing Wikimedia Commons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kepithing&oldid=864606"