Kepala Staf TNI Angkatan Dharat

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Kepala Staf Angkatan Dharat utawa dicekak KSAD, kuwi jabatan jroning Tentara Nasional Indonesia (TNI) kang dadi pemimpin Angkatan Dharat. Kalungguhan jabatan KSAD kuwi ana ing sangisoré, lan tanggung jawab marang Panglima TNI. Kepala Staf Angkatan Dharat lan Kepala Staf Angkatan liyané diangkat lan dipungkasi déning Presidhèn kanthi usul Panglima TNI.

Tugas[sunting | sunting sumber]

Tugas lan kuwajiban Kepala Staf Angkatan Dharat yakuwi:

  1. mimpin Angkatan Dharat jroning babagan pembinaan kakuwatan lan kasiapan operasional Angkatan Dharat;
  2. mbiyantu Panglima jroning nyusun kawicaksanan babagan pangembangan postur, doktrin, lan strategi sarta operasi militer matra dharat;
  3. mbiyantu Panglima jroning migunakaké komponèn pertahanan negara miturut kabutuhan Angkatan Dharat;
  4. ngayahi tugas liya babagan matra dharat kang diprintahaké déning Panglima TNI.

Daftar pejabat KSAD[sunting | sunting sumber]

No Jeneng Saka Nganti Jabatan pungkasan
1 Kolonel Infantri G.P.H Djatikusumo 1948 1949  
2 Kolonel Infantri A.H.Nasution 1949 1952  
3 Kolonel Infantri Bambang Sugeng 5 Desember 1952 2 Mei 1955  
4 Mayor Jenderal Bambang Utoyo 27 Juni 1955 28 Oktober 1955  
5 Jenderal A.H.Nasution 7 November 1955 1962  
6 Letnan Jenderal Ahmad Yani 23 Juni 1962 30 September 1965  
7 Letnan Jenderal Soeharto 1965 Mei 1967  Pangkostrad
8 Jenderal Maraden Panggabean Mei 1967 Desember 1969 Wakil Panglima AD
9 Jenderal Umar Wirahadikusumah Desember 1969 April 1973 Wakil Panglima AD
10 Jenderal Surono Reksodimejo April 1973 Mei 1974  
11 Jenderal Makmun Murod Mei 1974 Januari 1978 Pangkowilhan II
12 Jenderal R.Widodo Januari 1978 April 1980  
13 Jenderal Poniman April 1980 Maret 1983 Wakil KSAD
14 Jenderal Rudini Maret 1983 April 1986 Pangkostrad
15 Jenderal Try Sutrisno Juni 1986 20 Februari 1988  Wakil KSAD
16 Jenderal Edi Sudradjat 20 Februari 1988 6 April 1993 Wakil KSAD
17 Jenderal Wismoyo Arismunandar 6 April 1993 13 Februari 1995 Wakil KSAD
18 Jenderal R.Hartono 13 Februari 1995 13 Juni 1997 Kassospol ABRI
19 Jenderal Wiranto 13 Juni 1997 16 Februari 1998 Pangkostrad
20 Jenderal Subagyo HS 16 Februari 1998 20 November 1999 Wakil KSAD
21 Jenderal Tyasno Sudarto 20 November 1999 9 Oktober 2000 Kepala BAIS
22 Jenderal Endriartono Sutarto 9 Oktober 2000 4 Juni 2002 Wakil KSAD
23 Jenderal Ryamizard Ryacudu 4 Juni 2002 18 Februari 2005 Pangkostrad
24 Letnan Jenderal Djoko Santoso 18 Februari 2005 28 Desember 2007 Wakil KSAD
25 Letnan Jenderal Agustadi Sasongko Purnomo 28 Desember 2007 Sekretaris Menkopolhukam
  • (Katrangan:Pangkat kang dipacak yakuwi pangkat pungkasan sadurungé dilantik dadi KSAD)

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Sumber[sunting | sunting sumber]

  • Undhang undhang TNI

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]