Kenikir

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kenikir
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Spermatophyta
kelas: Magnoliophyta
ordo: Fabales
kulawarga: Asteraceae
Genus: Cosmos
Species: C. caudatus
Jeneng binomial
Cosmos caudatus
Kembang Kenikir Abang
Kembang Kenikir Kuning

Tanduran kembang kenikir (Cosmos caudatus Kunth) yaiku tanduran kang nduwéni ambu kang khas, rada wangi lan rasa getir.[1]

Morfologi tanduran kenikir[sunting | sunting sumber]

Tanduran kenikir yaiku tanduran perdu kang dhuwuré watara 75-100 cm lan nduwèni ambu kang khas. Watangè jejeg, segi papat, nduwèni alur mbujur, nduwèni cawang kang akèh, lan nduwèni ros kang warnané ijo rada wungu. Godhonge majemuk, nyilang adhep-adhepan, nyirip, pucuké lancip, pinggirané rata, dawané watara 15-25 cm, lan warnané ijo. Kembangé kalebu jinis kembang majemuk. [2] Lan nduwéni oyot serabut.[3]

Kandhutan bahan kimia[sunting | sunting sumber]

Tanduran kenikir nduwèni rasa legi lan sifaté adhem. Bahan-bahan kimia kang kandhut ing tanduran kenikir ing antarané:saponin, flavanoid, polifenol, lang lenga asiri.[2] bahan kimia mau akèh kandhut ing bagéyan godhong kenikir.[3] Menawa oyoté ngandhut hidroksieugenol lan koniferil alkohol.[3] Sawijining penelitian uga nemuaké menawa godhong kenikir ngandhut senyawa kang nduwéni daya antioksidan kang cukup dhuwur.[1]

Manfaat[sunting | sunting sumber]

Ing Indonesia godhong kenikir biasa didadeake salah sawijining jinis sayuran ing jero pecel.Sakliyane iku kenikir uga nduweni khasiat lan manfaat liyane ing antarane kanthi cara tradisional bisa digunaake kanggo ngobati kurang nafsu mangan, ngobati lemah lambung, penguat balung kadhutan lenga asirine bisa digunaake kanggo ngusir srangga.[1] [3] Senyawa kang nduwéni sifat antioksidan bisa macu prosès apoptosis lewat jalur intrinsik (jalur mitokondria). Pemacuan opotosis iki minangka salah sawijining cara penghambatan karsinogenesis utawa panyebab kangker.[1]

Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d (id)[1] ;
  2. ^ a b (id)Kenikir (Cosmos caudatus Kunth.) (Kaundhuh tanggal 25 September 2012) ;
  3. ^ a b c d (id)[2] ;
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kenikir&oldid=834625"