Kemangi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kemangi
Bagéyan kemangi sing bisa dipangan
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Magnoliopsida
ordo: Lamiales
kulawarga: Lamiaceae
Genus: Ocimum
Species: O. ×citriodorum
Jeneng binomial
Ocimum ×citriodorum
Vis.

Kemangi ing basa basa Madurané kondhang karo jeneng kemangék. [1]. Kemangi kuwi rasané rada legi, adhem, wangi, lan nyegeraké.[1]terna cilik sing godhongé biasa dipangan minangka lalap. Aroma godhongé khas, kuwat nanging lembut mawa sentuhan aroma limau.[1] Godhong kemangi arupa sawijining bumbu kanggo pèpès. [1]Minangka lalapan, godhong kemangi biasané dipangan karo godhong kubis, irisan timun, lan sambel kanggo ngancani pithik utawa iwak gorèng. [1]Ing Thailand kemangi dikenal minangka manglak lan uga asring ditemoni ing menu masakan kana [1]. Kemangi kuwi hibrida antarspesies antarané loro spesies selasih, Ocimum basilicum lan O. americanum [1]. Kemangi dikenal uga minangka O. basilicum var [1]. anisatum Benth [1]. Aroma khasé asalé saka kandhutan sitral sing dhuwur ing godhong lan kembangé [1].

Kandhutan[sunting | sunting sumber]

Kandhutan lan manfaat godong kemangi nduweni daya penenang lan ngetokaké gas-gas saka awak. Godhongé uga asring digunakaké kanggo bumbu panganan daging utawa iwak. Kemangi uga ngandung zat minyak atsiri|atsiri, protein|protein, kalsium|kalsium, fosfor|fosfor, besi|besi, belerang|belerang, dan lain-lain.

Nama Liyané[sunting | sunting sumber]

Ing dhaérah Mediterania (Italia), sinebut genovese [3]. Yèn ing Thailand lan India,sinebut holy basil utawa tulsi [3]. Ing basa basa Madurané kondhang karo jeneng kemangék.[1]

Manéka ilmu buktiaké godhong kemangi bisa ningkataké produksi hormon adrenalin lan noradrenalin, sarta mudhunaké kadar serotonin kang bisa micu stres [3].

Morfologi[sunting | sunting sumber]

  • Terna, dhuwuré 60–70cm [4].
  • watang alus mawa godhong ing saben ros [4].
  • godhongé werna ijo enom, wangun oval [4].
  • 3-4cm dawané, mawa rambut alus ing permukaan bagéyan ngisor [4].
  • kembangé werna putih, kurang nengsemaké [4].
  • kasusun jroning tandhan [4].
  • yèn dijarké ngembang, tuwuhé godhong luwih sithik lan tanduran luwih cepet tuwa lan mati [4].

Pepènget[sunting | sunting sumber]

Minangka bagéyan saka kulawarga selasih, kemangi bisa ngandhut estragol, senyawa sing dikawruhi minangka karsinogen (pamicu kanker) ing mencit [1]. Sanadyan pangujèn èfèk ing manungsa durung dilakoni, nanging panggunaan sing kakèhen diprayogakaké dièndhani [1].

Paédah[sunting | sunting sumber]

Saben Dina[sunting | sunting sumber]

Godhong Kemangi kang arum asring digunakaké kanggo masakan, kayata; campuran pepes, karédok utawa lalapan mentah [4]. Kajaba kuwi, kemangi ngandhut akèh senyawa kang duwéni khasiat kanggo awak [4]. Senyawa arginin ing sajroningé kabukti bisa memperpanjang masa hidup sperma, nyeegah kemandulan lan mudhunaké kadar gula darah[4]. Kemangi uga ngandhut zat kang bisa ngrangsang produksi hormon androgen lan estrogen [4].

Minyak racikan kemangi duwéni fungsi mnglawan bakteri ''Staphylococcus aureus'', ''Salmonella enteritidis'', lan ''Escherichia coli'', nangkal ''infeksi'' akibat virus ''Basillus subtilis'', ''Salmonella paratyph'',lan ''Proteus vulgaris'' [5].

Pengobatan[sunting | sunting sumber]

Kagunaan godhong kemangi kanggo pengobatan, kayata :

Jantung[sunting | sunting sumber]

Kemangi uga ana betakaroten lan magnesium, mineral kang wigati kanggo jaga lan memelihara kesehatan jantung [5].

Panu[sunting | sunting sumber]

Sagenggem godhong kemangi diumbah, tumbuk alus. Wènèhi sithik banyu kapur sirih [6]. Gosokaké ramuan kuwi ing kulit kang ana panu [6]. Lakoni kanthi 2x sedina [6].

Diare lan Muntah[sunting | sunting sumber]

Godhong kemangi sacukupé dipangan minangka lalapan [6].

Sariawan[sunting | sunting sumber]

50 helai godhong kemangi diumbah resik, kunyah kanthi alus sasuwéné 2 - 3 menit [6]. Telen [6]. Ombéni banyu anget [6]. Lakoni kanthi 3x sedina [6].

Ambu Napas, Ambu Cangkem[sunting | sunting sumber]

Asring dipangan lalapan godhong kemanginé, godhong kuniré, lan godhong beluntas [6].

Ambu Kringet[sunting | sunting sumber]

Kemangi sacukupé dipangan minangka lalapan santap malam sasuwéné 1 minggu [6].

Nyegah Mandul[sunting | sunting sumber]

Godhong kemangi ngandhut senyawa arginine kang kabukti bisa nguataké masa hidup sperma, nyegah mandul lan mudhunaké gula darah [6]. Kemangi uga ngandhut zat kang bisa ngrangsang terbentuké hormon androgen lan estrogen [6].

Ngobati kutil[sunting | sunting sumber]

Kanthi cara godhong kemangi dikumbah resik banjur diusapaké/digosokaké ing kutil kanthi bola-bali lan teratur [6].Dadiné kemangi kuwi sanadjan kanggo bumbu dapur pelengkapé sambel, uga duwéni paédah kanggo obat alami [6].

Kecantikan[sunting | sunting sumber]

Kemangi bisa disuling lan dijupuk minyak atsiriné kanggo campuran pembuatan obat utawa kanggo bahan perawatan tubuh, kayata :

Nanging panganggonané kemangi minangka minyak pijet apiké ora diaplikasikaké marang wong wédhok kang lagi meteng/hamil [5]. Yèn dicampur karo lulur, kemangi bisa ngrangsang peredaran darah ing awak saéngga kulit luwih alus lan berkilau, sarta ngatasi masalah jerawat lan rontoké rambut [5].

Cara Gunakaké[sunting | sunting sumber]

Kanggo ngredakaké stres, nikmati 1-2 cangkir teh godhong kemangi [5]. Carané: 10-15 helai godhong kemangi direndhem ing banyu umup kanthi kurang luwih 5 menit, saring, banjur disajikaké [5].

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p (id)Sofyan Tsauri. 2005. Ramuan Tradisional Madura. Jakarta:Penebar Swadaya hal : 39
  2. ^ a b c (id) diundhuh tanggal 20 Mei 2011
  3. ^ a b c (id) [http://carahidup.um.ac.id/tag/kemangi diundhuh tanggal 27 Mei 2011} /
  4. ^ a b c d e f g h i j k (id) http://www.smallcrab.com/kesehatan/216-manfaat-kemangi-ocimum-canum
  5. ^ a b c d e f g h i j (id) [1]
  6. ^ a b c d e f g h i j k l m n (id) [2]
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kemangi&oldid=862615"