Keju Spanyol

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Keju Spanyol

Keju Spanyol inggih punika salah satunggaling jinis keju- keju lokal ingkang dipundamel ing sedaya dhaérah ing negara Spanyol. Negara Spanyol inggih sampun mrodhuksi langkung saking 100 jinis keju (queso wonten ing [[basa Spanyol].[1] Saben dhaérah ing Spanyol gadhah keju ingkang khas ingkang ngetingalaken kahanan geografis lan binatang utama ing dhaérah kasebut.[2] Sapérangan keju Spanyol ingkang misuwur asalipun saking dhaaerah - dhaérah pedalaman ingkang minangka dataran tinggi ingkang wiyar déné ing dhaérah punika asring kadadosan ewah- ewahan bab cuaca kanthi ujug- ujug. Ing dhaérah kasebut wonten kathah ménda- ménda kanthi kualitas ingakng sae lan saking susu nipun dipunasilaken keju Manchego, Ibores, lan Zamorano ingkang sampun misuwur.

Sujarah[sunting | sunting sumber]

Sujarah keju Spanyol inggih gayut kaliyan sujarah Castilla-La Mancha, inggih punika satunggaling dataran tinggi ing Spanyol.[3] Déné turah- turahanipun bagéyan arkeologis mbuktekaken bilih wonten ing jaman peruggu bangsa Spanyol dumunung ing mriki lan nindakaken kegiyatan kados ta ternak ménda, nenun wol, lan ngginakaken susu ménda kanggé damel keju. Keju ingkang dipundamel wonten ing wekdal 4.000 taun ingkang kepengker boten tebih bédanipun kaliyan keju Manchego ingkang langkung misuwur ing wekdal sak punika. Ing abad kaping enem welas, wonten ing zaman Don Quixote, kanggé ngrawat lan nggembala ménda sedayanipun dipunatur dening Honrado Concejo de la Mesta utawi Majelis Terhormat Mesta.[3] Sanajan ta Majelis punika dipunbubaraken wonten ing taun 1836, ménda- ménda taksih minangka perkawis ingkang wigati wonten ing Castila - La Mancha. Kejawi saking punika, papan kanggé damel keju nipun ugi sampun dados satunggaling indhustri kanthi sapérangan pabrik keju ingkang paling ageng wonten ing Spanyol ingkang mapan wonten ing dhaérah punika. Keju Manchego ugi taksih dipunprodhuksi wonten ing peternakan dhaérah lan dipunpadosi dening kathah tiyang ingkang remen keju. Ing taun 1988, pamarentah ngawontenaken pendataan keju- keju ingkang dipundamel ing Spanyol.[4] Perkawis puni dipuntindakaken amargi wontenipun kesadaran bilih keju- keju ingkang sanget wonten reginipun saged ical amargi kathah tiyng ingkng sampun nglirwakaken tradhisi lan asring pindhah- pindhah dhaten kitha- kitha ageng sanesipun. Pendaaan punika kathah ingkang dipuntindakaken ngginakaken kereta [jaran]] utawi kanthi mlampah kemawon supados saged dumugi tiyang ingkang damel keju ingkang wonten ing dhaérah- dhaérah ingkang paling plosok. Kathah keju ingkang dipundamel ing dhaérah - dhaérah pegunungan ingakng paling plosok ingkang ing wekdal punika dereng kathah ingkang mangertosi kawontenanipun.

Ketentuan Perlindhungan Asal-usulipun[sunting | sunting sumber]

Spanyol gadhah satunggaling sistem kanggé ngontrol kualitas saking keju- keju ingkang dipunasilaken. Sistem punika inggih meh sami kalliyan sistem ingkang dipunginakaken ing Prancis lan Italia. Sistem punika inggih dipunparingi nama Denominación de Origen (DO).[4] DO inggih punika ingkang ngatur lan nemtokaken bab- bab kads mekaten:

  • Papan wonten ing pundi satunggaling keju tartamtu kedah dipundamel
  • Susu kewan punapa ingkang kedah dipunginakaken
  • Kados pundi keju punika kedah dipundamel
  • Ukuran keju ingkng dipundamel

Kejawi saking punika, DO ugi maringi detail bab karakter- karakter keju ingkang bédakaken saking keju sanesipun. Sistem DO punika inggih nglindhungi prodhusen lan konsumen saking keju- keju ingkang kkualitasipun andhap utawi ugi keju tironan.

Dhaptar keju sertifikasi DO[sunting | sunting sumber]

Ing ngandhap punika inggih minangka dhaptar keju ingkang sampun pikantuk sertifikasi DO:

  • Cabrales
  • Idiazabal
  • Mahon
  • Manchego
  • Picos de Europa
  • Queso Iberico
  • Roncal
  • Tetilla
  • Zamorano

Dhaptar keju Spanyol[sunting | sunting sumber]

Ing ngandhap punika inggih minangka satunggaling dhaptar keju Spanyol sanesipun ingkang boten pikantuk sertifikasi DO: [4] [5]

  • Queso Ibores
  • Queso Majorero
  • Queso de Murcia
  • Queso del Montsec
  • Queso del Tietar
  • San Simon
  • Selva
  • Sierra de Zuheros
  • Torta del Casar
  • Tronchon
  • Tupi
  • Ulloa

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en) Spanish Cheese and Cheese Making Culture, I Love Cheese. Dipunundhuh tanggal 23 Maret 2013.
  2. ^ (en) Martinez, Laura (2005). The Everything Cheese Book. Adams Media, Massachusetts. ISBN 978-1-59869-252-5. Page 90-92.
  3. ^ a b (en) Castilla-La Mancha, Worlds of Flavor Spain. Dipunundhuh tanggal 23 Maret 2013.
  4. ^ a b c (en) Harbutt, Juliet (2006). The World Encyclopedia of Cheese. Anness Publishing Ltd. ISBN 978-1-84309-960-4. Page 94-100.
  5. ^ Cheese by Countries: Spain, Cheese.com. Dipunundhuh tanggal 23 Maret 2013.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Keju_Spanyol&oldid=882159"