Katé

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg
Saklompok Gnome.

Katé iku bangsa makluk legendharis sing ukurané cilik banget lan urip ing ngisor lemah. Miturut Paracelsus, Katé arupa makluk supernatural sing urip saka unsur lemah. Senajan cilik, katé mau bisa mlaku kanthi gampang ngetutaké langkah sawijining manungsa. Katé mau biasané nganggo topi krucut, lan sinar srengéngé bisa ngowahaké katé dadi watu. Jroning sapérangan crita, katé asring dilukisaké minangka makluk sing cilik banget, rainé èlèk, diidhèntikaké minangka bangsa peri sing jail, utawa dipadhakaké karo goblin. Katé duwé kakuwatan ajaib kanggo gawé wong rumangsa seneng utawa sedhih.

Makluk katé mijil jroning dongèng-dongèng Jerman, kalebu dongèng karangan Grimm sasadulur, minangka wong tuwa kanthi badan cilik sing urip ing ngisor lemah, sing njaga harta karun kakubur. Gnome uga mijil jroning kabudayan negara Éropah liyané kanthi manéka jeneng: Kaukis saka Prussia; Barbegazi, makluk mèmper katé mawa sikil gedhé jroning crita rakyat Prancis lan Swiss. Vættir iku sajenis katé saka negara Islandia.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Katé&oldid=833302"