Kastil Malbork

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kastil Ordo Teutonik ing Malbork*
Situs Warisan Donya UNESCO

PL GMB Malbork castle Water gate.jpg
Negara Bendera_Polandia Polandia
Tipe Budaya
Kriteria ii, iii, iv
Referensi 847
Wilayah Eropa dan Amerika Utara
Sajarah prasasti
Prasasti resmi 1997  (Sèsi 21)
* Jeneng resmi jroning Daftar Warisan Donya.
Miturut klasifikasi resmi UNESCO.

Kastil Malbork menika satunggaling kastil ingkang mapan wonten ing caketing Polandia Tri-City Gdansk, Sopot, lan Gdynia mliginipun wonten ing pinggiring Kali Nogat sisih tenggara, Polandia [1]. Kastil Malbork dipunbangun ing Prusia déning Orde Teutonik minangka ordensburg nalika taun 1274. Kastil menika dipunparingi nama Marienburg ingkang kanthi harfiah Mary Castle ingkang ateges Kastil Maria. Kutha ingkang madeg wonten ing kiwa tengenipun Kastil Malbork dipunwastani Marienburg. Ananging awit saking taun 1945 saksampunipun 173 taun kepengker, bagéyan saking Polandia kasebut kawéntar kanthi nama Malbork. Kastil menika tuladha klasik saking bèntèng abad tengahan lan kalebet watu bata paling ageng sak-donya kanggé bèntèng gothic. Kastil Malbork kadaftar wonten ing UNESCO minangka bèntèng lan muséum (Castle of the Teutonic Order in Malbork). ing satungggaling Situs Warisan Donya nalika Desember 1997 [2].

Bagéyan Kastil[sunting | sunting sumber]

Kastil ingkang kadamel saking watu bata menika kapérang dados tiga bagéyan ingkang kapisah dados bagèyan nginggil, bagéyan tengah, lan bagéyan ngandhap. Ingkang misahkaken bagéyan kasebut menika parit garing lan menara. Kastil Malbork dinggeni déning 3.000 tentara kanthi wiyaing tembok dumugi 52 are (21 ha), kaping sekawan langkung ageng tinimbang Kadhaton Windsor. Wonten ing kastil menika ugi wonten kamar-kamar minangka papan kanggé saré, griya-griya, gudang senjata, pawon lan geréja [2].

Nalika Perang Dunia II taun 1945 ndadosaken Kastil Malbork risak langkung saking setengahing bagéyan bangunan. Lajeng tambah parah malih awit saking kobongan ingkang kadadosan nalika taun 1959. Katedral utaminipun kantun puing-puing. Kastil Malbork dipunbangun malih nalika taun 1962. Kathah wisatawan ingkang dugi dhateng Kastil Malbork amargi saben wulan ing papan menika asring wonten aréna pameran seni lan aréna atraksi wisata [2].

Kastil ingkang mapan wonten ing Taman Wilhemshole menika ugi dipunwastani kastil singa. Dipunbangun déning LandGrave Wilhem IX saking Hessen Kassel, kastil menika dipundesain déning arsitek kerajaan anama Heinrich Cristoph Jussow ingkang ahli lan kagungan pengalaman wonten ing proyek pambangunan bangunan-bangunan ing Perancis, Italia, lan Inggris. Heinrich ugi naté nggambar rancangan Taman Landgrave [3].

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ [1], Kastil Malbork si saksi perkembangan Polandia (dipun-akses tanggal 21 November 2012).
  2. ^ a b c [2], (id) http://www.htysite.com (dipun-akses tanggal 21 November 2012).
  3. ^ [3], (id) Arsitektur Kastil Malbork (dipun-akses tanggal 27 Desember 2012).
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kastil_Malbork&oldid=835237"