Karbit

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Calcium carbide
Gambar
Gambar
Identifikasi
Nomor CAS [75-20-7]
PubChem 6352
SMILES [Ca+2].[C-]#[C-]
InChI 1/C2.Ca/c1-2;/q-2;+2
Sifat
Rumus molekul CaC2
Massa molar 64.099 g/mol
Panampilan White powder to grey/black crystals
Densitas 2.22 g/cm3
Titik leleh

2160 °C, 2433 K, 3920 °F

Titik umob

2300 °C, 2573 K, 4172 °F

Kelarutan dalam air decomposes
Struktur
Struktur kristal Tetragonal [1]
Grup ruwang D174h, I4/mmm, tI6
Géomètri
koordinasi
6
Termokimia
Entalpi
pambentukan
standar
fHo298)
−63 kJ·mol−1
Entropi molar
standar
So298
70 J·mol−1·K−1
Bahaya
NFPA 704
NFPA 704.svg
3
3
2
W
Kejaba ditélakaké suwaliké, data ing ndhuwur kanggo
ing suhu lan tekanan standar (25°C, 100 kPa)

Sangkalan lan referensi

Watu karbit

Karbit utawa Kalsium karbida iku sawijining senyawa kimia kanthi rumus CaC2. Karbit kagunakaake dadi bahan bakar las karbit la uga kanggo ngimbu woh-wohan kayatan gedhang lan sawo. Persamaan reaksi Kalsium Karbida dicampur banyu:

CaC2 + 2 H2OC2H2 + Ca(OH)2

Saka karbit (CaC2) 1 gram ngasilake 349ml asetilen. Ing proses las karbit, asetilen kang kaasilake banjur dibakar.

Karbit gampang bereaksi karo (uap) banyu, mula kanggo njaga supaya karbit ora bereaksi, biasane banjur dikum ana lega setroli.

Lampu karbit[sunting | sunting sumber]

Lampu karbit

Sakliyane kanggo ngela, kanthi cara kang pada karbit uga kagunakake kanggo lampu kang urube ajeg lan padhang, ora nglanges, tahan angin lan udan. Mulane lampur karbit kagunakake ing andhong/dhokar, pit lan kanggo nyuluh iwak.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Massalimov, I. A.; Kireeva, M. S.; Sangalov, Yu. A. (2002). Inorganic Materials 38 (4): 363. doi:10.1023/A:1015105922260.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Karbit&oldid=868971"