Karagenan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Struktur molekuler saka pirang-pirang jinis karagenan.

Karagenan yaiku senyawa kang diekstraksi saka suket laut saka Famili Rhodophyceae kaya Euchema spinosum lan Euchema cottonii kang kasusun saka ranté poliglikan bersulfat kanthi massa molekuler (Mr) kurang luwih saduwure 100.000 lan asifat hidrokoloid.[1] Karagenan ora nduwé nilai nutrisi lan digunakake ing panganan minangka bahan kang bisa gawe kenthel, gawe jel, lan emulsifikasi.[1] Telung tipe utama karagenan kang digunakake ing industri panganan yaiku ι-karagenan, κ-karagenan(E. cottonii), lan λ-karagenan (E. spinosum).[1] Karagenan ditemokake lumantar ekstraksi saka rumput laut kang dilarutake ing banyu utawa larutan basa banjur dimenepake kanthi nggunakake alkohol utawa KCl.[1] Alkohol kang digunakake winates ing metanol, etanol, lan isopropanol. Karagenan bisa digunakake ing panganan nganti konsentrasi 1500mg/kg.[1]

Jinis-jinis[sunting | sunting sumber]

  • Iota karagenan (ι-karagenan) yaiku jinis kang paling sithik cacahe ing alam, bisa ditemokake ing Euchema spinosum(rumput laut) lan minangka karagenan kang paling stabil ing larutan asam sarta mbentuk jel yang kuat pada larutan yang mengandung garam kalsium.[2]
  • Kappa karagenan (κ-karagenan) minangka jinis kang paling akeh ana ing alam (nyusun 60% saka karagenan ing Chondrus crispus lan ndominasi ing Euchema cottonii).[2] Karagenan jinis iki bakal pedhot ing larutan asam, nanging sawise jel kabentuk, kargenan iki bakal resisten marang degradasi. Kappa karagenan mbentuk jel kang kuwat ing larutan kang ngandhut uyah kalium.[2]
  • Lambda karagenan (λ-karagenan) yaiku jinis karagenan kaping pindho paling akeh ing alam sarta minangka komponen utama ing Gigartina acicularis lan Gigatina pistillatalan nyusun 40% saka karagenan ing Chondrus crispus.[2] Saliyane kuwi, lambda karagenan yaiku kang kaping pindho paling stabil sawise iota karagenan ing larutan asam, nanging ing larutan uyah, karagenan iki ora larut.[2]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e (en)Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. 2001. Evaluation of Certain Food Additives and Contaminants: Fifty-seventh report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. Roma: World Health Organization. Hal: 32-33 ISBN 92-4-120909-7
  2. ^ a b c d e (en)Ensminger AH. 1994. Foods & Nutrition Encyclopedia. 2nd Edition. Boca raton: CRC Press. Hal:349-350.


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Karagenan&oldid=833068"