Kapuloan Derawan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Pantai Pulo Derawan

Kapuloan Derawan iku sawijining kapuloan sing dumunung ing Kabupatèn Berau, Kalimantan Wétan. Ing kapuloan iki ana sawetara obyek wisata bahari sing éndah, salah sijiné Taman Bawah Laut sing diminati wisatawan mancanegara utamané para penyelam kelas donya.

Kapuloan Derawan nduwèni telu kecamatan yaiku, Pulo Derawan, Maratua, dan Biduk Biduk, Berau.

Saora-orané anapampat pulo sing misuwur ing kapuloan kasebut, yakuwi Pulo Maratua, Derawan, Sangalaki, lan Kakaban sing dipanggoni déning satwa langka penyu ijo lan penyu sisik.

Sacara geografis, dumunung ing semenanjung lor perairansegara Kabupatèn Berau sing dumadi saka sawetara pulo yaiku Pulo Panjang, Pulo Raburabu, Pulo Samama, Pulo Sangalaki, Pulo Kakaban, Pulo Nabuko, Pulo Maratua dan Pulo Derawan sarta sawetara gosong karang kayadéné gosong Muaras, gosong Pinaka, gosong Buliulin, gosong Masimbung, lan gosong Tababinga.

Ing Kapuloan Derawan ana sawetara ekosistem pesisir lan pulo cilik sing wigati banget yaiku terumbu karang, padang lamun lan alas bakau (alas mangrove). Saliyané iku akèh spesies sing diayomi dumunung ing Kapuloan Derawan kayata penyu ijo, penyu sisik, paus, lumba-lumba, kima, yuyu klapa, duyung, iwak barakuda lan sawetara spesies liyané.

Kapuloan Derawan wis dicalonaké dadi Situs Warisan Donya UNESCO ing taun 2005.

Pulo-pulo ing Kapuloan Derawan[sunting | sunting sumber]

Pulo-pulo sing ana ing Kapuloan Derawan cacahé watara 31 pulo lan sawetara gosong lan atol.

Pulo-pulo iki tersebar pada tiga kecamatan pesisir, yaitu Kecamatan Pulo Derawan, Kecamatan Maratua, dan Kecamatan Biduk-biduk. Luas pulo-pulo iki adalah :

Gambar:KapuloanDerawan.gif
Kapuloan Derawan
Luas tiap pulo di Kapuloan Derawan
No. Nama Pulo Luas dalam hektare (ha)
1. Semut 6,9
2. Andongabu 5,3
3. Bakungan 8,7
4. Bantaian 230,6
5. Besing 560,1
6. Bonggong 123,2
7. Bulingisan 4,5
8. Derawan 44,6
9. Maratua 2375,7
10. Nunukan 4,8
11. Panjang 565,4
12. Rabu-rabu 26,7
13. Sangalaki 15,9
14. Sangalan 3,5
15. Sapinang 241,3
16. Semama 91,1
17. Sidau 31,2
18. Tiaung 372,5
19. Pabahanan 2,0
20. Kakaban 774,2
21. Sodang Besar 6145,8
22. Telasau 1080,0
23. Tempurung 1291,2
24. Bilang-bilangan 25,2
25. Manimbora 2,0
26. Blambangan 22,0
27. Sambit 18,0
28. Mataha 25,8
29. Kaniungan Besar 73,3
30. Kaniungan Kecil 10,2
31. Bali Kukup 18,2

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Situs Warisan Donya ing Indonésia

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kapuloan_Derawan&oldid=835577"