Kanker serviks

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gambar Virus HPV.

Kanker sérviks inggih punika kanker ingkang kawontenan ing leher rahim.[1] Kanker serviks ugi sinebut kanker leher rahim utawi kanker mulut rahim wonten ing lapisan serviks.[1] Leher rahim inggih punika peranganipun rahim wonten ing ngandhap, ingkang mbukak wonten arah liang vagina.[1] Kanker sérviks wonten ing badanipun tiyang éstri punika kagolong kabentukipun langkung dangu.[1] Sel-sel ingkang normal punika berubah dumados sel-sel pra kanker lajeng dumados sel kanker.[1] Perubahan punika dipunsebat displasia.[1] Kanker serviks ingkang sampun mlebet tahap lanjut saged nyebar wonten ing organ-organ sanesipun.[2] Sakmenika kanker serviks dumados penyebab sedanipun tiyang estri nomer kalih sasampunimpun jantung koroner.[2] Wonten ing Indonesia, saben dinten dipun temuake 40-45 kasus enggal kanker serviks kanthi jumlah ingkang seda ngantos 20-25 tiyang.[1] Jumlah tiyang estri ingkang gadhah resiko kanker serviks ngantos 48 yuta tiyang.name= "internet 2"/> Wonten kalih jinisng kanker sérviks ingkang utami inggih punika karsinoma lan sel skuamosa.[1] Jinis sanesipun ingkang ugi asring wonten ing badanipun tiyang estri inggih punika melanoma, sarkoma, dan limfoma.[1] Kanker serviks punika cenderung nyerang tiyang estri paruh baya.name= "internet 2"/> Kathahipun kasus kanker serviks punika dipuntemuake wonten ing tiyang estri ingkang yuswa 50 taun.[1]Kanker punika ugi saget nyerang tiyang estri ingkang yuswa 20 taunan ananging mboten asring .[1] Wonten ing Asia Pasifik, Saben taun punika dipuntemuake udakara 266.000 kasus kanker serviks, 143.000 ing antawisipun seda wonten ing yuswa ingkang kagolong produktif.[3] Wonten ing dunya saben taun punika wonten kirang langkung 400.000 kasus enggal kanker serviks, 80 % antawisipun nyerang tiyang estri wonten negara ingkang berkembang. [3]

penyebabipun kanker serviks[sunting | sunting sumber]

Kanker serviks punika dipun sebabaken dening virus HPV Human Papilloma Virus. Jinising virus ingkang nyebabaken kanker serviks ingkang paling fatal akibatipun inggih punika virus HPV tipe 16 lan 18. Virus punika mboten namung nular amargi cairan ananging ugi saged amargi sentuhan kulit.[2]

•Radiasi utawi pencemaran bahan kimia.[2]

•Gonta-ganti pasangan seksual.[4]

•Mbojo enem (sakderengipun 20 taun) amargi leher rahim punika dereng siap anggenipun nrima paparan saking njawi.[4]

•Tiyang estri ingkang sering ngandut.[4]

•Rokok.[4]

•Sistem kekebalanipun awak ingkang lemah.[4]

•Ngginakake kontrasepsi oral ingkang dangu.[4]

•Ngginakaken air kotor kangge mbasuh alat kelamin.[4]

gejala[sunting | sunting sumber]

Gejala fisik ingkang saged dirasaake kalian tiyang ingkang ngidhap kanker stadium lanjut inggih punika wonten rasa lara lan pendarahan pas berhubungan intim, keputihan ingkang kaluwihan lan mboten normal, perdarahan ananging sanes kagolong siklus menstruasi lan mudhunipun bobot ingkang drastis. Menawi kanker sampun nyerang wonten panggul pasien punika saged kenging keluhan nyeri geger, hambatan wonten kemih sarta ginjal ingkang dumados gedhe. Perkembangan kanker serviks punika kagolong dangu antawis 5-20 taun kangge perubahan sel nomral dumados sel-sel kanker. Pap smear inggih punika metode pemeriksaan standar kangge ndeteksi kanker leher rahim. Cara sanesipun inggih punika ngginakaken asam asetat (cuka). Ananging menawi badhe ngarepake khasil ingkang akurat sakmenika wonten teknik ingkang enggal ingkang dipunsebat teknologi Hybrid Capture II System (HCII).[2]

Cara Nyegah Penyakit Punika[sunting | sunting sumber]

Salah satunggaling pencegahanipun inggih imunisasi HPV kangge tiyang estri ingkang dereng bebojoan.[4] Menawi tiyang estri ingkang sampun bebojoan punika saged nyegah kanker punika kanthi cara pap smear.[4] Hal-hal sanesipun ingkang saged nyegah penyakit punika inggih ngathahi konsumsi sayuran ingkang werninipun ijo tuwa lan kuning ingkang kathah ngandut betakarotin, vitamin C lan E.[5] Perlu ingkang dipun gatekaken bilih sedaya tiyang estri ingkang sampun aktif secara seksual punika saged kenging kanker serviks. Artinipun menawi dereng mbojo, ananging tiyang estri punika. sampun aktif secara seksual, tiyang punika saged berpotensi ngembangaken penyakit punika.[4]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k (id)[1](dipunundhuh tanggal 30 September 2012)
  2. ^ a b c d e (id)[2](dipunundhuh tanggal 30 September 2012)
  3. ^ a b (id)[3](dipunundhuh tanggal 30 September 2012)
  4. ^ a b c d e f g h i j (id)[4](dipunundhuh tanggal 30 September 2012)
  5. ^ (id)[5](dipunundhuh tanggal 30 September 2012)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kanker_serviks&oldid=834591"