Kalsitonin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kalsitonin
Kalcitonin

Ing manungsa, Kalsitonin (Basa Inggris: calcitonin, CT) inggih punika hormon pèptida kaliyan dhawane 32 AA hasil sekresi sel C,[1] dan sel epitelial kelenjar prostat,[2] ingkang gadahi pintén-pintén aktivitas kadasta hambat yang rèsorpsi tulangkaliyan cara hambat aktivitas hormon paratiroid, hambat sèkrèsi prolaktin, nimbulakén pintén-pintén prosès angiogenesis ing sèl èndotèlial, lan ing ngèrèmbag sel kankèr kankèr payudara lan prostat; sèrta pertukaran zat kalsium antawis janin saha ibu ingkang sepanjang masa kehamilan.[3] Ekspresi CT pada manusia sangat mirip dengan ekspresi CT pada hewan tikus dan ikan salmon.[4] Kalsitonin inggih punika hormon ingkang dipunsekresiaken dening kelenjar tiroid lan nurunaken kadar kalsium getih kanti cara dorong penumpuka kalisium ing balung saha ekskresi kalsium saking ginjal . [5] Menawi PTH nginduksi enzim 25-hydroxyvitamin D3 1α-hydroxylase menawi kedadosan hipokalsemia, pintén-pintén studi sampun nunjuaken ménawi CT, boten PTH, ingkang gadahi peran wigatos ing homeostasis plasma kalsitriol ing kahanan normokalsemia.

CT menika asil proteolitik ekspresi gen CALC1 ngantos CALC4 ing kromosom 11 naminipun pre-prokalsitonin dhawanipun 141 AA.[1] Irisan ingkang sanes arupa peptida antawis sanes kasebut CGRP ingkang nyerep vasodilator ingkang menstimulasi laju filtrasi glomerular ing ginjal, irisan sanes ingkang arupa peptida asmanipun yang amilin nganti ndawa 37 AA ingkang kaserep dening sel beta ing pankreas. Amilin hambat sekresi hormon insulin dening sel beta, hambat transpor glukosa pinuju skeletal musculature. Ing ginjal, amilin memodulasi ekskresi Ca2+,lan ing kewan tikus, dipuntemuaken pencerap amilin kaliyan daya ikat ing jaringan otak. Irisan sanes ingkang enggal adrenomedulin.

Lintasan kalsitonin[sunting | sunting sumber]

Ing ginjal, kalsitonin bakal ningkataken faktor transkripsi C/EBPβ lan nyebapaken transkripsi enzim 25-hydroxyvitamin D3 1α-hydroxylase.[1] Lintasan punika nyebapaken peran ingkang wigati CT ingkang homeostasis plasma kalsitriol ing kahanan normokalsemia, menawi PTH inggih punika hormon ingkang nginduksi enzim 25-hydroxyvitamin D3 1α-hydroxylase (1α(OH)ase) kedadosan hipokalsemia. Kalsitonin inggih punika hormon protein ingkang dipunsekresiaken kaliyan sel-sel ing kelenjar tiroid. Hormon punika ngambat degradasi balung lan ngerangsang penyerapan kalisum lan fosfot kaliyan balung. [6]

Hormon Kalsitonin[sunting | sunting sumber]

Kalsitonin menika hormon polipeptida ingkang ngefek hipokalsemik lan hipofosfatemik. Kawiwitan dipun isolasi saking kelenjar tiroid. Hormon polipeptida punika kaperang saking 32 asamamino ingkang bentuk rantai tunggal lurus lan nakjubaken menawi kalsitonin gadahi pinten-pinten gambaran ingkang sami kaliyan oksitosin lan vasopressin. Punika kalebet struktur cincin pucuk-N ingkang kasusun saking enem asam amino ingkang gabung ngelampahi jembatan disulfidedan setunggal gugus amid, prolinamid, ing ujung C. Kalsitonin nurun kadaripun kalsium plasma amergi deposisi kalsium ing balung lan gampilaken icale kalsium ngelampahi urin. Kadasta hormon paratiroid, kalsitonin merdamel ngelampahimekanisme aCMP. Kalsitonin inggih punika asam amino 32 hormon polipeptida linier ingkang dipunkasilaken ing manungsa utamane saking sel-sel parafollicular (ugi dipuntepang dados C-sel) saking tiroid, lan ing kewan sanes ing salira ultimobranchial. [7]


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c (en)"Calcitonin and calcitonin receptors". Regional Center for Hereditary Endocrine Tumors Department of Internal Medicine, University of Florence; Laura Masi dan Maria Luisa Brandi. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2781237. Retrieved 2011-07-16.
  2. ^ (en)"Calcitonin Stimulates Multiple Stages of Angiogenesis by Directly Acting on Endothelial Cells". Department of Pharmacology, University of Louisiana School of Pharmacy, College of Health Sciences; Srinivasulu Chigurupati, Trupti Kulkarni, Shibu Thomas, dan Girish Shah. http://cancerres.aacrjournals.org/content/65/18/8519.full. Retrieved 2011-07-24.
  3. ^ (en)"Calcitonin, a Regulator of the 25-Hydroxyvitamin D3 1α-Hydroxylase Gene". Department of Biochemistry and Molecular Biology, University of Medicine and Dentistry of New Jersey-New Jersey Medical School; St. Louis Geriatric Research, Education and Clinical Center, Medical Research Service of the Dept. of Veterans Affairs, and a Biomedical Research Support Grant 2-92113 from St. Louis University School of Medicine; Yan Zhong, Harvey J. Armbrecht, dan Sylvia Christakos. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2670111. Retrieved 2011-07-09.
  4. ^ (en)"Elucidation of the nucleotide sequence of chicken calcitonin mRNA: direct evidence for the expression of a lower vertebrate calcitonin-like gene in man and rat.". Lasmoles F, Jullienne A, Day F, Minvielle S, Milhaud G, Moukhtar MS.. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4054101. Retrieved 2011-07-09.
  5. ^ (id)Campbell,Neil A,dkk."BIOLOGI Edisi Kedelapan Jilid 1".ISBN.Erlangga.Jakarta.(2008:A-16)
  6. ^ (id)Arti Kalsitonin(dipununduh Tanggal 1 Nopember 2012)
  7. ^ (id)Hormon Kalsitonin(dipununduh Tanggal 1 Nopember 2012)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kalsitonin&oldid=834778"