Kali Saraswati Weda

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gambar kang dijupuk dening satelit NASA lan nuduhake mantan kali kang ana ing negara bagean Gujarat, India.

Kali Saraswatī yaiku sawijining kali kang ana ing kitab suci Hindhu, Weda.[1] Ana ing basa Sansekerta saras kang tegesé sawijining tlaga utawa genangan banyu lan watī (saka wntī, bentuk tingkat nol sufiks -want) kang tegese wanita kang nduweni.[1] Miturut kitab Rgweda, Saraswati yaiku kang paling gedhe lan paling penting saka kali suci kang cacahe ana pitu. [1] Kali iki wis diidentifikasikake karo karo kali-kali kang ana utmane yaiku kali Ghaggar-Hakra ana ing India lan Pakistan lang alirane diterusake menyang kali Raini Nala.[2]Usul liyane yaiku Kali Helmand ana ing Afganistan, kang dhisike duwe jeneng kali Harahvaiti.[2] Jeneng "Sarasvati" asale saka basa Avesta.[2] Kali kang ana ing Afghanistan iki ngalir menyang sawijining tlaga cilik kang ana ing dataran dhuwur Iran, lan ora padha karo kang digambarake ana ing Rgweda ngenani kali kang ngalir menyang segara.[2] Saliyane kuwi uga ana sawijining kali liyane ing Iran kang dijenengi karo jeneng kang padha.[2]Fotografi satelit kang nuduhake wis tau ana kali kang gedhe ana ing kulon segara India[2]. Muara kali iki ambane antara telu nganti tekan sepuluh kilometer.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]