Kali Chao Phraya

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kali Chao Phraya
River
Chaophrayansawan03.jpg
Asal Kali Chao Phraya ing Nakhon Sawan
Tributaries
 - left Kali Pa Sak
 - right Kali Sakae Krang
Source Patemon kali Kali Ping lan Kali Nan
 - location Pak Nam Pho, Provinsi Nakhon Sawan
 - elevation 25 m (82 ft)
Mouth
 - location Teluk Thailand, Provinsi Samut Prakan
 - elevation m (0 ft)
Length 372 km (231 mi)
Basin 160.400 km² (61.931 sq mi)
Discharge for Nakhon Sawan
 - average 718 /s (25.356 cu ft/s)
 - max 5.960 /s (210.475 cu ft/s)
Péta tlatah Kali Chao Phraya
Péta tlatah Kali Chao Phraya

Chao Phraya (Basa Thai: แม่น้ำเจ้าพระยา, RTGS: Maenam Chao Phraya, pronounced [mɛ̂ːnáːm tɕâːw pʰráʔ.jaː] utawa [tɕâːw pʰra.jaː], rungokna) iku sawijining kali utama ing Thailand sing dawané watarar 372 kilomèter. Kali iki nduwèni enepan aluvial sing cendhèk lan sumebar ing dharatan Thailand. Aliran Chao Phraya mungkasi ingi Teluk Thailand.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Ing akèh péta kuna Éropah, kali iki jenengé Menam utawa Mae Nam (Basa Thai: แม่น้ำ), Basa Thai tumrap "kali". Englishman H. Warington Smyth, sing dadi Dirèktur Departemèn Pertambangan ing Siam taun 1891-1896[1], ngarujukmarang bukuné sing dibabar sepisanan ing taun 1898 minangka "the Me Nam Chao Phraya." [2] Thai royal and noble title Chao Phraya bisa diterjemahaké minangka "Grand Duke". Ing média abasa Inggris ing Thailang, jeneng kali iki kerep disebut minangka Kali Raja-raja ( River of Kings).[3]

Pemandhangan ing Kali Chao Phraya River ing kutha Bangkok.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Ilèn Kali Chao Phraya miwiti ing patemon antara kali Ping lan Nan ing Nakhon Sawan (uga ditepungi minangka Pak Nam Pho) ing Provinsi Nakhon Sawan. Sabanjuré kali iki mili mangidul sadawané 372 km saka dhataran Thailand tengah menyang Bangkok lan Teluk Thailand. Ing Chainat, kali iki pecah dadi loro yakuwi kali utama lan Kali Thai Chin, sing sabanjuré mili sajajar karo kali utama lan tumuju menyang Teluk Thailand watara 35 km sakuloné kutha Bangkok ing Samut Sakhon. Ing tlatah dhataran cendhèk sing miwiti ing sangisoré Chainat dam, akèh kanal-kanal cilik sing diarani (khlong) mili saka kali utama. Khlongs dipigunakaké minangka irigasi kanggo sawah ing tlatah saubengé.

Transportasi[sunting | sunting sumber]

Kreteg utama sing nyebrangi The Kali Chao Phraya ana ing provinsi Bangkok: kreteg ril sepur Rama VI; Phra Pin-klao cedhak Grand Palace; Rama VIII, sawijining kreteg kabel ora simètri menara tunggal; Rama IX, kreteg kabel sèmi simètrik; lan Kreteg Mega, bagéan saka Dalan Ubeng Indhustri.

Ing Bangkok, Kali Chao Phraya minangka urat nadi transportasi utama tumrap jaringan bis banyu, fèri lan taksi banyu, sing diarani “buntut dawa” utawa longtails. Luwih saka parusahan 15 prau operasi ing kali iki lan ing kanal-kanal ing kutha.

Anak kali[sunting | sunting sumber]

Anak kali utama saka Kali Chao Phraya yaiku Kali Pak Sak, Kali Sakae Krang, Kali Nan (karo kali kagandhèng yaiku Kali Yom), Kali Ping (kanthi kali cabangé yaiku Kali Wang), lan Kali Thai Chin.[4][5][6] Saben anak kali (lan Kali Chao Phraya dhéwé) isih nduwèni cawang-cawang kali cilik sing disebut khwae. Kabèh anak kali mau, kalebu sing luwih cilik kaya khwae, ambangun pola wujud kaya wit-witan, kanthi cawang-cawang mili ngliwati amèh saben provinsi ing Thailand bagéan tengah lan lor.[4] None of the tributaries of the Chao Phraya extend beyond the nation's borders.[7] Kali Nan lan Kali Yom mili amèh sajajar saka Phitsanulok menyang Chumsaeng ing saloring Provinsi Nakhon Sawan. Kali Wang nggabung karo Kali Ping ing cedhak Sam Ngao, sawijining distrik ing Provinsi Tak.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Tamara Loos (1 December 2002). "Introduction to Five Years in Siam". 1994 reprint. Pine Tree Web. http://www.pinetreeweb.com/hw-smyth-five-years-00.htm. Retrieved 1 March 2011. "At the time of writing the "Introduction" to the 1994 reprint of Five Years in Siam, she was a Ph.D. candidate in the Department of History at Cornell University."
  2. ^ Smyth, H. Warington (1994) [1898]. "I. The river and port of Bangkok". Five Years in Siam : from 1891-1896. Bangkok: White Lotus. ISBN 9748495981. http://www.pinetreeweb.com/hw-smyth-five-years-01.htm. Retrieved 1 March 2011.
  3. ^ "The River of Kings II : City of Angels". Thai Stories. http://www.speakingthai.com/stories/river%20king.htm. Retrieved 3 March 2011. ""The River of Kings II - City of Angels", a light and sound musical"
  4. ^ a b "Royal Irrigation Department River Gauges Report". RID Stations. 2002. http://157.82.150.160/GAME-T/GAIN-T/routine/rid-river/RIDstations.html. Retrieved 2008-07-20.
  5. ^ "Chao Phraya River Basin (Thailand)". World Water Assessment Programme. http://www.unesco.org/water/wwap/case_studies/chao_phraya/index.shtml. Retrieved 2008-07-20.
  6. ^ "Detailed Map of the Chao Phraya River Basin (Thailand)". World Water Assessment Programme. http://www.unesco.org/water/wwap/case_studies/chao_phraya/detailed_view.shtml. Retrieved 2008-07-20.
  7. ^ Google Earth

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kali_Chao_Phraya&oldid=830266"