Kali Amazon

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Kali Amazon (Basa Portugis: Rio Amazonas; Basa Spanyol: Río Amazonas) kuwi sawijining kali ig Amérika Kidul kang paling gedhé dhéwé sadonya (ing babagan isi utawa volume), yakuwi kanthi cacahing ilèn banyu kang luwih akèh tinimbang sepuluh kali gedhé sangisoré digabungaké dadi siji.

Kali Amazon kapétung watara saproliman cacahing banyu kali kang mili ing donya, lan nduwèni tlatah ilènan utawa drainage basin kang paling jembar ing donya in the world. Pancen ana sawetara pasulayan bab dawaning kali iki, lan bareng karo Kali Nil kali iki minangka pesaing tumrap posisi minangka kali paling dawa ing donya. Amarga ukurané kang gedhé banget, kadhangkala kali iki uga diarani Kali Segara (o rio-mar jroning basa Portugis), lan sadawaning kali ora ana kretegé babar pisan.[1] Ing taun 1500, Vicente Yañez Pinzón minangka wong Eropah pisanan kang nglayari kali iki. Pinzón njenengaké ilèn kali iki "Río Santa María de la Mar Dulce", sabanjuré dicekak dadi "Mar Dulce" (segara legi).

Anak kali utama[sunting | sunting sumber]

Kali Amazon duwé luwih saka 1,000 anak kali utawa tributary, 17 ing antarané, dawané luwih saka 1,000 kilometer. Sawetara kang wigati yakuwi:

  

Kali paling dawa ing Amazon[sunting | sunting sumber]

  1. 6,387 km (3,969 mi) - Amazon, Amérika Kidul
  2. 3,379 km (2,100 mi) - Purus, Peru / Brazil, (2,948 km) (3,210 km) [rujukan?]
  3. 3,239 km (2,013 mi) - Madeira, Bolivia / Brazil
  4. 2,820 km (1,752 mi) - Yapura, Colombia / Brazil
  5. 2,750 km (1,709 mi) - Tocantins, Brazil, (2,416 km) (2,640 km) [rujukan?]
  6. 2,575 km (1,600 mi) - Araguaia, Brazil (tributary of Tocantins)
  7. 2,410 km (1,498 mi) - Juruá, Peru / Brazil
  8. 2,250 km (1,398 mi) - Negro, South America
  9. 2,100 km (1,305 mi) - Xingu, Brazil
  10. 1,900 km (1,181 mi) - Tapajós, Brazil
  11. 1,749 km (1,087 mi) - Guaporé, Brazil / Bolivia (tributary of Madeira)
  12. 1,575 km (979 mi) - Içá (Putumayo), South America
  13. 1,415 km (879 mi) - Marañón, Peru
  14. 1,300 km (808 mi) - Iriri, Brazil (tributary of Xingu)
  15. 1,240 km (771 mi) - Juruena, Brazil (tributary of Tapajós)
  16. 1,200 km (746 mi) - Tapajós, Brazil
  17. 1,130 km (702 mi) - Madre de Dios, Peru / Bolivia (tributary of Madeira)
  18. 1,100 km (684 mi) - Huallaga, Peru (tributary of Marañón)

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Amazon (river)". Microsoft Encarta Online Encyclopedia. http://encarta.msn.com/encyclopedia_761571466/Amazon_(river).html. Retrieved 2007-08-12.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kali_Amazon&oldid=813523"