Kaisar Zhengtong

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kaisar Zhengtong

Kaisar Zhengtong (Hanzi: 正统, 1427-1464) ya iku kaisar ka-6 saka Dinasti Ming kang kakuwasaan nalika taun 1435 nganti tekan 1449 banjur nguwasani meneh nalika taun 1457 nganti tekan dheweke mati yaiku nalika taun 1464, uga dikenal kanthi jeneng Kaisar Tianshun (天顺), jeneng kang dianggo nalika sawisé restorasine.[1] Dheweke lair karo jeneng Zhu Qizhen (朱祁镇) dadi anak pertama saka Kaisar Xuande lan Permaisuri Sun.[1] Zhu Qizhen dadi kaisar sawise Xuande wafat nalika taun 1435 lan rezime diwenehi jeneng Zhengtong.[1] Nalika jaman semana dheweke umure nembe wae 8 taun[1]. Perkara kuwi ndadèkake kaisar Ming pisanan kang munggah tahta nalika isih bocah.[1] Saka bimbingane para pejabat kang pengalamane wis akeh saka rezim bapake, kestabilan warisan rezim sadurunge bisa dipertahanake.[2] Nanging sawise ibune lan saperangan pejabat tuwa wafat, dheweke wiwit gumantung marang kasime, Wang Zhen.[2] Pungkasan iki Wang dipromosikake kanggo dadi pananggung jawab urusan seremonial, posisi kang disalahgunakake dening dheweke nalika njabat.[2] Wang melu cawe-cawe ana ing korupsi lan nyingkirake para pejabat jujur kang ndadekake situasi ana ing negara wiwit kaco, kajayaan kang wis ana ing sadurunge wiwit ilang lan mrosot nalika ana ing pamrentahan Zhengtong.[2]


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kaisar_Zhengtong&oldid=832852"