Kaisar Xianfeng

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kaisar Xianfeng
咸豐帝
Kaisar Cina
Memerintah 29 Maret 1850 – 16 Juli 1861
(&&&&&&&&&&&&&011.&&&&&011 taun, &&&&&&&&&&&&0109.&&&&&0109 dina)
Pendahulu Kaisar Daoguang
Pengganti Kaisar Tongzhi
Pasangan Permaisuri Xiao De Xian
Permaisuri Xiao Zhen Xian
Permaisuri Xiao Qin Xian
Anak
Zaichun, Kaisar Tongzhi
Puteri Rongan
Nama lengkap
Mandarin: Aixin-Jueluo Yizhu 愛新覺羅奕詝
Manchu: Aisin-Gioro I Ju
Gelar dan jabatan
Kaisar
Nama anumerta
Kaisar Xiétiān Yìyùn Zhízhōng Chuímó Màodé Zhènwǔ Shèngxiào Yuāngōng Duānrén Kuānmǐn Zhuāngjiǎn Xiǎn
(協天翊運執中垂謨懋德振武聖孝淵恭端仁寬敏莊儉顯皇帝)
Nama kuil
Qing Wenzong
清文宗
Ayah Kaisar Daoguang
Ibu Permaisuri Xiao Quan Cheng
Lahir 17 Juli 1831
Kota Terlarang, Beijing
Meninggal 22 Agustus 1861 (umur 30)
Resor Gunung Chengde, Chengde
Dikubur Pusara Qing Timur, Zunhua

Kaisar Xianfeng (Hanzi: 咸丰, 17 Juli 1831-22 Agustus 1861) yaiku kaisar Manchu ka-9 lan kaisar ka-7 saka Dinasti Qing wiwit bangsa minoritas iku nguwasani Tiongkok.[1] Dheweke nguwasani pamrentahan wiwit taun 1850 nganti tekan tauan 1861.[1] Pamrentahane yaiku dadi kemundurane saka bangsa Tiongkok merga ora mampu anggone nghadepi rongrongan bangsa-bangsa asing lan korupsi kang ana ing tingkat pamrentahan.[1] Xianfeng mati kanthi kahanan kang mesake banget yaiku ana ing vila kekaisaran ing Chengde, Hebei sawise minggat saka ibukota nalika ana serangan saka bangsa kulon ing Beijing.[1] Xianfeng lair karo jeneng Aisin Gioro Yizhu (爱新觉罗奕詝) ana ing istana Musim Panas Lama/ Taman Yuanming, 8 km sisih kulon segara tembok kuthta Beijing.[1] Dheweke yaiku putra ka-4 Kaisar Daoguang lan Selir Quan (suku Manchu bermarga Niuhuru).[2] Selir Quan dhewe diangkat dadi permaisuri nalika taun 1834 lan lewih dikenal karo gelar anumerta Permaisuri Xiaoquan Cheng[1]. Yizhu duwe intelektual kang apik lan uga ngluwihi sedulur-sedulure.[1] Sawijining dina nalika bapake arep nguji dheweke lan uga adhine, Yixin, kanggo milih jeneng kang luwih trep kanggo didadike penerus tahta.[1] Yixin njawab kabeh pitakonan kang ngenani babagan kenegaraan kang ditakonake dening bapake kanthi fasih.[1] Sadurunge teka ing bageyane Yizhu, gurune, Du Shoutian kang sadar yen babagan politik, dheweke kalah saka adhine, banjur menehi saran supaya bisa njawab kanthi cukup wae apa kang ditakonke.[1]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kaisar_Xianfeng&oldid=833026"