Kaisar Hongxi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kaisar Hongxi

Kaisar Hongxi (Hanzi: 洪熙, 1378-1425) yaiku kaisar ka-4 Dinasti Ming. Lair karo jeneng Zhu Gaochi (朱高炽), ya iku anak pambarep saka Zhu Di.[1] Dhèwèké marisi tahta sawisé bapaké mangkat ing taun 1424 lan mènèhi jeneng ana ing rezime karo jeneng rezim Hongxi, nanging dhèwèké tilar donya sawisé setaun ana ing tahta yaiku nalika umuré 48 taun.[1] Wiwit cilik Zhu Gaochi dididik kanthi apik dening guru-guru kang alirane Konfusius.[1] Nalika bapaké nglakokaké kudéta lan nyatakaké perang marang Kaisar Jianwen, dhèwèké duwé tugas kanggo njaga kutha Beijing.[1] Dheweke perang karo pasukan kang cacahe 10.000 wong nglawan 500.000 tentara kang pro-Jianwen.[1] Zhu Di bisa ngrebut tahta saka Kaisar Jianwen nalika taun 1402 lan ngangkat awake dhewe dadi kaisar kanthi gelar Kaisar Yongle.[2] Sawise kaya ngene status Zhu Gaochi saiki uga ganti dadi putra mahkota.[2] Dheweke duwe tanggung jawab saka tugas-tugas kerajaan nalika bapake nglakokake ekspedisi menyang wilayah lor.[2] Nanging Yongle luwih seneng karo adhine kekaron yaiku Zhu Gaoxu lan Zhu Gaosui, dheweke uga duwe rancana kanggo nganti status putra mahkota kanggo salh siji saka kekarone.[2] Nanging sawise Yongle ngerti intrik iku, mula rencana mau dibatalake lan Zhu Gaochi aman ana ing posisine.[2] Taun 1424, Yongle mati lan dheweke marisi tahta karo gelar Kaisar Hongxi.[2] Sawise munggah tahta, dheweke mbebasake lan ngrehabilitasi para tahanan politik kang tau nglayani Kaisar Jianwen.[2] Jabatan lan gelar kabehane dipulihake, pendapat saka kabehane uga dirungokake.[2] Kaum terpelajar Hanlin akeh kang diangkat kanggo manggon ana ing posisi-posisi penting, wong-wong mau kuwi kang banjur mbatalake kebijakan-kebijakan militeristik Yongle kang ora populer lan merestorasi pemerintahan sipil.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e (id)Dinasti Ming
  2. ^ a b c d e f g h i (id)[http://www.kaskus.us/ 明 Ming Dynasty Periode :1368–1644]
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kaisar_Hongxi&oldid=832695"