Kaisar Daoguang

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kaisar Daoguang
道光帝
Emperor Daoguang Sitting in Garden.JPG Kaisar kedelapan Dinasti Qing Cina
Memerintah 18 Juli 1820 – 29 Maret 1850
(&&&&&&&&&&&&&029.&&&&&029 taun, &&&&&&&&&&&&0254.&&&&&0254 dina)
Pendahulu Kaisar Jiaqing
Pengganti Kaisar Xianfeng
Pasangan Permaisuri Xiao Mu Cheng
Permaisuri Xiao Shen Cheng
Permaisuri Xiao Quan Cheng
Permaisuri Xiao Jing Cheng
Anak
Yiwei, Pangeran Yin
Putri Duanmin
Putri Duanshun
Putri Shou-an
Yikang, Pangeran Shun
Putri Shouzang
Yichi, Pangeran Hui
Putri Shouyen
Yichu, Kaisar Xianfeng
Yicong, Pangeran Tun
Yixin, Pangeran Gong
Yixuan, Pangeran Chun
Putri Shouxi
Putri Shouzhuang
Yiho, Pangeran Zhong
Yihui, Pangeran Fu
Nama lengkap
Mandarin: Aixin-Jueluo Miánníng 愛新覺羅綿寧, diubah menjadi Mínníng
Manchu: Aisin-Gioro Min Ning
Gelar dan jabatan
The Emperor
The Prince Zhi
Nama anumerta
Kaisar Xiàotiān Fúyùn Lìzhōng Tǐzhèng Zhìwén Shèngwǔ Zhìyǒng Réncí Jiǎnqín Xiàomǐn Kuāndìng Chéng
(效天符運立中體正至文聖武智勇仁慈儉勤孝敏寬定成皇帝)
Nama kuil
Qing Xuānzōng
清宣宗
Ayah Kaisar Jiaqing
Ibu Permaisuri Xiao Shu Rui
Lahir 16 September 1782
Kota Terlarang, Beijing
Meninggal 25 Februari 1850 (umur 67)
Beijing
Dikubur Pusara Qing Barat

Kaisar Daoguang (Cina: 道光帝; pinyin: Dàoguāngdì, 16 September 178225 Februari 1850) iku kaisar Dinasti Qing Manchu ka-8 lan Kaisar Qing ka-6 kang mrentah Tiongkok wiwit taun 1820 nganti 1850.[1]

Dhèwèké lair ing Kutha Terlarang, Beijing, lan dijenengi Mianning (綿寧), sing diganti dadi Minning (旻寧) nalika dhèwèké dadi kaisar. Aksara pisanan diganti saka Mian (綿) dadi Min (旻) kango ngilangi aksara biyasa Mian. Iki diwiwiti saka mbah lanangé, Kaisar Qianlong kang nganggep ora pas yèn kaisar nganggo hurup biyasa.

Mianning iku anak nomer loro saka Yongyan (永琰), kang dadi Kaisar Jiaqing nalika taun 1796. Ibuné iku bojo pisanan saka Yongyan, dhèwèké iku putri saka kulawarga Hitara, kang banjur dadi permaisurui nalika Jiaqing dadi raja ing taun 1796 lan olèh gelar Permaisuri Xiaoshu Rui (孝淑睿皇后). Mianning iku paling disenengi dening mbahe Kaisar Qianlong lan asering ngancani Qianlong nalika ajag. Nalika taun 1813, dheweke dadi pangeran, Mianning mateni musuh kang nyusup ing istanasaka Sekte Lotus Putih kang arep nyerang Kota Terlarang. Saka kedadéyan iku banjur Mianning didadekake pewaris tahta.

Nalika pamrentahane Kaisar Daoguang, ana kedadean kang gawe sejarahe Tiongkok, yaiku Perang Candhu. Ing prastawa iku dheweke mrentah Lin Zexu supaya ngurangi candhu ing Tiongkok.[2]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kaisar_Daoguang&oldid=832624"