Kacang Bogor

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kacang Bogor
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
(unranked): Angiosperms
(unranked): Eudicots
(unranked): Rosids
ordo: Fabales
kulawarga: Fabaceae
Genus: Vigna
Species: V. subterranea
Jeneng binomial
Vigna subterranea
(L.) Verdc.
Vigna subterranea

Kacang bogor (Vigna subterranea {L.) Verdc. syn. Voandzeia subterranea (L.) Thouars) menika kalebet jinis kacang- kacangan ingkang misuwur ing Indonésia. Dipunsebat kacang bogor amargi kacang punika dipunsadé ing dhaérah Bogor, Jawa Kulon.

Pangrembakanipun[sunting | sunting sumber]

Tanduran punika dipunbeto ing Indonésia ing wiwitanipun abad ka-20 minangka salah satunggaling tanduran ingkang ngewrat protein ingkang enggal, [1] ananging tanduran punika boten patos dipunmangertosi tiyang kathah amargi prodhkusinipun ingkang namung sekedhik lan ngantos sak punika dipunanggep dharanan selingan kemawon. Dhaerah asal saking tanduran kacang bogor punika dereng dipunmangertosi kanthi nyata, ananging dipunkinten, tanduran punika asalipun saking dhaerah Afrika, mliginipun ing Afrika Kulon ingkang gadhah iklim tropis ugi. [2] Lan dhaerah tuwuhipun kacang kathah- kathahipun ing dhaerah sub- Sahara Afrika ingkang gadhah iklim tropis. [3] Sak punika, kacang bogor sampun ngrembaka lan nyebar ngantos ing Madagaskar, Mauritus, India, Ceylon, Indonesia, Filipina, Malaysia, Iowa, New Caledonia, Australia, Amerika Tengah (ingkang dhaerah tropis]], lan Brazil.

Titikanipun[sunting | sunting sumber]

TAnduran kacang bogor punika kalebet tanduran legum utawi ingkang misuwur dados taduran ingkang saged tahan saking kawatesaning unsur hara. Wohipun asipat kados kacang brol amargi wohipun mlebet ing sak njeroning siti..[4] In addition, it makes very little demand on the soil[5] Polongipun wujudipun bunder wonten kerutanipun kanthi dawanipun udakawis 1 - 1,5 cm. etunggal polong padatanipun ngewrat setunggal wiji, ananging wonten ugi ingkang wosipun wonten kalih. Wijinipun kacang bogor inggih wujudipun bunder, alus teksturipun, lan atos badhe sampun dipunmangsak lan sampun garing. Wernanipun wiji kacang brol inggih punika krem, coklat, abrit, lan wonten totol- totolipun. Kados ta jinising legum ingkang sanesipun, tanduran punika ugi gadhah simbiosis kaliyan bakteri oangiket Nitrogen bebas, kanthi mbentuk bintil- bintil akar ingkang wonten bakterinipun. Tanduran kacang bogor punika inggih kabet tanduran herba setunggal musim kanthi wontenipun cawang- cawang lateral ingkang njalar wonten ing sak nginggiling siti. Tanduran punika gadhah ron majemuk kanthi tigang ronipun kanthi wujud radi elips. Pangipun ron dawa, saged tuwuh jejeg lan wonten wulunipun sekedhik.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Data sheet Vigna subterranea". Ecocrop. FAO. http://ecocrop.fao.org/ecocrop/srv/en/dataSheet?id=10830. Retrieved 16 March 2011.
  2. ^ Hepper, FN (1963). "Plants of the 1957-58 West Africa Expedition II: The bambara groundnut (Voandzeia subterranea) and Kersting’s groundnut (Kerstingiella geocarpa) wild in West Africa". Kew Bulletin 16 (3): 395–407. JSTOR 4114681.
  3. ^ Nichterlein, Karin. "Vigna subterranea". Ecoport. http://ecoport.org/ep?Plant=10830&entityType=PL****&entityDisplayCategory=full. Retrieved 16 March 2011.
  4. ^ Yamaguchi, M (1983). World Vegetables. New York: Van Nostrand Reinhold.
  5. ^ Baryeh, E.A. (2001). "Physical properties of bambara groundnuts". Journal of food engineering 47: 321–326. http://www.sciencedirect.com/science?_ob=MImg&_imagekey=B6T8J-41V351P-C-17&_cdi=5088&_user=791130&_pii=S0260877400001369&_origin=gateway&_coverDate=03%2F31%2F2001&_sk=999529995&view=c&wchp=dGLbVzz-zSkzS&md5=a6b1b5de6c633f025ce7f020568f50eb&ie=/sdarticle.pdf. Retrieved 03.05.2011.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kacang_Bogor&oldid=869620"