Kabupatèn Tangerang

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Kabupaten Tangerang)
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kabupatèn Tangerang
Lambang Tangerang.jpg
Lambang Tangerang
Motto: "Satya Karya Kerta Raharja"
Locator kabupaten tangerang.png
Dina Dadi: ...
Ibukutha: Tiga Raksa
Bupati: ---
Wakil Bupati: ---
Jembar
 - Total:

1.110 km²
Kecamatan
 - Cacahe:

26 Kecamatan
Pedunung
 - Total:
 - Kapadhetan:

+/- 3.187.000 (2003)
+/- 2.870 jiwa/km²
Suku Bangsa: Wong Betawi, Wong Sundha, Wong Jawa
Agama: Islam, Protestan, Katolik, Hindhu lan Buddha
Basa: Basa Betawi, Basa Sundha lan Basa Indonesia

Kabupatèn Tangerang iku salah siji kabupatèn ing Provinsi Banten, lokasiné ing sisih kulon pulo Jawa, Kutha Tiga Raksa iku ibukutha kabupatèné, kutha-kutha liyané : Balaraja lan liya-liyané. Jembar wilayah Kabupatèn iki ± 1.110 km². Gandhèng karo anané pamekaran wilayah, sawetara kecamatan ing Kabupatèn Tangerang sabanjuré mlebu wilayah Kutha Tangerang Kidul. Kecamatan-kecamatan sing ilang saka wilayah Kabupatèn Tangerang yaiku: kecamatan Ciputat, kecamatan Pamulang, kecamatan Pondok Aren lan kecamatan Serpong.

Geografis[sunting | sunting sumber]

Péta Kabupatèn Tangerang

Kabupatèn tangerang dumunung ing koordinat géografi: 6°00’-6°00-6°20’ Lintang kidul lan 106°20’-106°43’ Bujur wétan

Sebagéan gedhé wilayah Tangerang arupa dhataran rendah. Kali Cisadane, kali sing paling dawa ing Tangerang, mili saka kidul lan sungapané ing Segara Jawa.

Tangerang minangka wilayah perkembangan Jakarta. Sacara umum, Kabupatèn Tangerang bisa diklompokaké dadi rong wilayah pertumbuhan, ya iku:

  • Pusat Pertumbuhan Balaraja lan Tigaraksa, dumunung ing sisih kulon, difokusaké minangka dhaérah sentra indhustri, permukiman, lan pusat pamaréntahan.
  • Pusat Pertumbuhan Teluk Naga, dumunung ing sisih pesisir, ngutamakaké indhustri pariwisata alam lan bahari, indhustri maritim, perikanan, pertambakan, lan plabuhan.

Pedunung[sunting | sunting sumber]

Miturut asil pencacahan Sensus Penduduk 2010, gunggung pedunung Kabupatèn Tangerang ana 2.838.621 jiwa, dumadi saka 1.454.914 lanang lan 1.383.707 wadon. Asil SP2010 kasebut nuduhaké yèn panyebaran pedunung Kabupatèn Tangerang isih bertumpu ing Kecamatan Pasarkemis ya iku 8,34 persèn, sabanjuré Kecamatan Cikupa 7,94 persèn, Kecamatan Kelapa Dua 6,43 persèn lan kecamatan liyané sangisoré 5 persèn[1].

Pemerentahan[sunting | sunting sumber]

Kabupatèn Tangerang katata jroning 36 kecamatan, 77 kelurahan lan 251 désa[2]. Kecamatan-Kecamatan ing Kabupatèn Tangerang yaiku:

Referensi[sunting | sunting sumber]

Mangga Kapurih Ugi Mriksani[sunting | sunting sumber]

Pranala Jaba[sunting | sunting sumber]