Kabupatèn Agam

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kabupatèn Agam
Lambang Kabupatèn Agam
Lambang Kabupatèn Agam
Motto: "Tali Tigo Sapilin"
Lokasi Sumatera Barat Kabupaten Agam.svg
Dina Dadi: ...
Ibukutha: Lubuk Basung
Bupati: H. Aristo Munandar
Wakil Bupati:
Jembar
 - Total:
2.232,30

km²
Kecamatan
 - Cacahe:
428.433 (2004)

Distrik
Pedunung
 - Total:
 - Kapadhetan:

+/- ---
+/- 191,8 jiwa/km²
Suku bangsa:
Agama:
Basa:

Kabupaten Agam kuwi sawijining kabupatèn sing dumunung ing provinsi Sumatra Kulon, Indonésia. Ibukuthané yakuwi Lubuk Basung. Ing kabupatèn iki ana Tlaga Maninjau sing misuwur. Kabupatèn Agam nduwèni jembar wilayah 2.232,30 km²; lan pedunungé watara 500.000 jiwa. Bupati Kabupatèn Agam yakuwi Aristo Munandar sing kapilih kanggo mangsa jabatan kaloro ingtaun 2005.

Tembung "agam" dijupuk saka basa Aceh, sing tegesé "lanang", bab iki nuduhaké yèn suku Minangkabau isih nduwèni ikatan sajarah karo suku Aceh[rujukan?].

Nanging miturut Tambo, Agam kuwi salah siji saka Luhak nan Tuo yakuwi Luhak Agam, Luhak Tanah Datar, Luhak 50 Koto. Jeneng Agam dhéwé dijupuk saka tuwuhan mensiang Agam sing ditemokaké ing saubengé Luhak (sumur)

Pamaréntahan[sunting | sunting sumber]

Ana 15 kecamatan ing kabupatèn iki. Ka limalas kecamatan kasebut dipérang manèh dadi 81 nagari. Kecamatan-kecamatan ing Agam ayakuwi:

  1. IV Angkat
  2. IV Koto
  3. Ampek Nagari
  4. Banuhampu
  5. Baso
  6. Candung
  7. Kamang Magek
  8. Lubuk Basung
  9. Matur
  10. Palembayan
  11. Palupuh
  12. Sungai Puar
  13. Tanjung Mutiara
  14. Tanjung Raya
  15. Tilatang Kamang

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]


 

Kabupatèn Agam, Sumatra Kulon

30px

Kecamatan: IV Angkat Canduang | IV Koto | Ampek Nagari | Banuhampu | Baso | Candung | Kamang Magek | Lubuk Basung | Matur | Palembayan | Palupuh | Sungai Puar | Tanjung Mutiara | Tanjung Raya | Tilatang Kamang

 
Sumatra Kulon
Lambang Provinsi Sumatra Kulon

Kabupatèn: Agam | Dharmasraya | Lima Puluh Kota | Kapuloan Mentawai | Padang Pariaman | Pasaman | Pasaman Kulon | Pesisir Kidul | Sawahlunto Sijunjung | Solok | Solok Selatan | Tanah Dhatar

Kutha: Bukittinggi | Padang | Padang Panjang | Pariaman | Payakumbuh | Sawahlunto | Solok

Delengen uga: Dhaptar kabupatèn lan kutha ing Indonésia

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kabupatèn_Agam&oldid=820637"