Kabupatèn Agam

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kabupatèn Agam
Lambang Kabupatèn Agam
Lambang Kabupatèn Agam
Motto: "Tali Tigo Sapilin"
Lokasi Sumatera Barat Kabupaten Agam.svg
Dina Dadi: ...
Ibukutha: Lubuk Basung
Bupati: Indra Catri
Wakil Bupati: Irwan Fikri
Jembar
 - Total:

2.232,30km²
Kecamatan
 - Cacahe:

16
Pedunung
 - Total:
 - Kapadhetan:

459.487 (2011) [1]
Suku bangsa: Minangkabau, dll.
Agama: Islam
Basa: Basa Indonésia, Basa Minangkabau

Kabupaten Agam kuwi sawijining kabupatèn sing dumunung ing provinsi Sumatra Kulon, Indonésia. Ibukuthané yakuwi Lubuk Basung. Ing kabupatèn iki ana Tlaga Maninjau sing misuwur. Kabupatèn Agam nduwèni jembar wilayah 2.232,30 km²; lan pedunungé watara 500.000 jiwa. Bupati Kabupatèn Agam yakuwi Indra Catri sing kapilih kanggo mangsa jabatan kaloro ingtaun 2010.

Tembung "agam" dijupuk saka basa Aceh, sing tegesé "lanang", bab iki nuduhaké yèn suku Minangkabau isih nduwèni ikatan sajarah karo suku Aceh[rujukan?].

Nanging miturut Tambo, Agam kuwi salah siji saka Luhak nan Tuo yakuwi Luhak Agam, Luhak Tanah Datar, Luhak 50 Koto. Jeneng Agam dhéwé dijupuk saka tuwuhan mensiang Agam sing ditemokaké ing saubengé Luhak (sumur)

Pamaréntahan[sunting | sunting sumber]

Ana 16 kecamatan ing kabupatèn iki. Ka limalas kecamatan kasebut dipérang manèh dadi 82 nagari. Kecamatan-kecamatan ing Agam ayakuwi:

  1. IV Angkat
  2. IV Koto
  3. Ampek Nagari
  4. Banuhampu
  5. Baso
  6. Candung
  7. Kamang Magek
  8. Lubuk Basung
  9. Malalak
  10. Matur
  11. Palembayan
  12. Palupuh
  13. Sungai Puar
  14. Tanjung Mutiara
  15. Tanjung Raya
  16. Tilatang Kamang

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]


 

Kabupatèn Agam, Sumatra Kulon

Logo Agam Regency.PNG

Kecamatan: IV Angkat Canduang | IV Koto | Ampek Nagari | Banuhampu | Baso | Candung | Kamang Magek | Lubuk Basung | Malalak | Matur | Palembayan | Palupuh | Sungai Puar | Tanjung Mutiara | Tanjung Raya | Tilatang Kamang

 
Sumatra Kulon
Lambang Provinsi Sumatra Kulon

Kabupatèn: Agam | Dharmasraya | Lima Puluh Kota | Kapuloan Mentawai | Padang Pariaman | Pasaman | Pasaman Kulon | Pesisir Kidul | Sawahlunto Sijunjung | Solok | Solok Selatan | Tanah Dhatar

Kutha: Bukittinggi | Padang | Padang Panjang | Pariaman | Payakumbuh | Sawahlunto | Solok

Delengen uga: Dhaptar kabupatèn lan kutha ing Indonésia

  1. ^ sumbar.bps.go.id Jumlah Penduduk Kabupaten Agam
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kabupatèn_Agam&oldid=891005"