Kèrsen

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kersen
Wit kersen
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Magnoliopsida
ordo: Malvales
kulawarga: Muntingiaceae
Genus: Muntingia
L.
Species: M. calabura
Jeneng binomial
Muntingia calabura
L.


Kèrsen yaiku buah cilik sing manis, nduwéni basa Latin Muntingia calabura L, ing wewengkon liya uga diarani Talok.[1] Ing sadhéngah papan ing Jakarta, woh iki uga diarani cèri.[1] Jeneng liyané yaiku datiles (Filipina) lan kerukup siam (Malaysia).[1] Uga misuwur minangka Singapore cherry (Inggris) lan Japanse kers (Belanda) yaiku negara asal jeneng kèrsen iki.[1] Ing Srilangka, Kersen padatan diawètaké lan digawé selai jam fruit.[1] Ing Mexico, padatan padha didol ing pasar-pasar.[1] Ing Asia Tenggara, woh iki akèh diprangguli ing pinggir dalan, mliginé wewengkon kang panas lan garing.[1] Kersen bisa urip ing sadhengah papan ing ngendi waé wit bisa urip.[1] Woh kersen uga disenengi déning kéwan-kéwan kaya lawa (kelelawar) sing jinisé Codot Krawar (Cynopterus brachyotis) , manuk Cabai Jawa, lan merbah cerucuk.[2] Saliyane seneng mangan woh kersen, kewan-kewan iki uga mèlu nyebaraké winih kersen saèngga kersen bisa urip ing sadhèngah papan.[1] Wit kersen iku ana sing cilik, uga ana sing ngrembuyung gedhé.[3] Sing gedhe bisa nganti 12 meter.[3] Godhonge tansah ijo royo-royo, ngembang, lan woh saben wektu.[3] Pang-pangé lurus ngrembuyung gawé adhum.[3] Ing pang cilik lan godhongé ana rambut-rambut tipis.[3] Godhong kersen kuwi miturut struktur nduwèni tulang menyirip, godhongé ora simetris lan pinggiré ora rata alus.[3] Kembangé ya ngrembuyung saben panggonan pojok pang watara 1-5 kembang.[3] Pange dawa, kelamin dua, lan wilangan 5, kelopak berbagi dalam, taju nglancip bentuk benang, nduweni rambut alus; mahkota bertepi rata, bunder ndhog kuwalik, putih tipis, gundhul, lk. 1 cm.[3] Benang sari akeh, 10 nganti 100 iji.[3] Kembang sing mekar kétok metu.[3] Wohé kira-kira gedhéné 1,5 cm. Yen mateng wernané abang lan legi.[3]

Lukisan kersen miturut F.M. Blanco, Flora de Filipinas
Kembang Kersen

Kandhutan Gizi[sunting | sunting sumber]

100 gram woh kersen ngandhut: Banyu (77,8 g, Protein (0,324 g), Lemak (1,56 g), Serat (4,6 g), Kalsium (124,6 mg), Fosfor (84,0 mg), Zat besi (1,18 mg), Karotin (0,019 mg) , Vitamin B1 (Tiamin) (0,065 mg), Riboflavin (0,037 mg), Niacin (0,554 mg), lan Vitamin C (Ascorbic Acid atau antioksidan) (80,5 mg).[4]

Woh Kersen

Woh Kersen nduweni gizi sing akeh, mula nduweni kagunan, yaiku:[sunting | sunting sumber]

  1. Antiseptik utawa antibakteri.[4] Kanthi ngombe banyu godhogan godhong Kersen, bisa mateni bakteri-bakteri kang bisa marakake penyakit, antarane bakteri C. Diptheriae , S. Aureus, P. Vulgaris, S. Epidemidis, dan K. Rhizophil.[5] Godhong Kersen bisa dadi antiseptik amarga nduweni senyawa yaiku tanin, flavonoids dan saponin yang dimilikinya.[5]
  2. Antispasmodik (kejang ing saluran cerna amarga diare, gastritis)
  3. Ngurangi mumet
  4. Ngurangi pilek
  5. Anti diabetes. 50 – 100 g godhong kersen dikumbah lan digodhog nganggo 1 liter banyu nganti separone.[6] diombe sedina kaping pindho.[6] yen nggawe obate nganggo ekstrak godhong garing, 2 – 5 g dicampur 200 ml banyu anget.[6]
  6. Anti inflamasi (anti peradangan)
  7. Antitumor. Godhong Kersen nduweni senyawa flavonoid sing bisa ngurangi uripe sel kanker.[5]
  8. Anti Uric Acid (Asam Urat). Kanggo ngobati asam urat, woh Kersen dipangan sedian kaping telu, saben mangan 9 iji.[5]

Cara nggawe Obat saka Godhong Kersen[sunting | sunting sumber]

50 – 100 g godhong kersen dikumbah lan digodhog nganggo 1 liter banyu nganti separone.[6] diombe sedina kaping pindho.[6] yen nggawe obate nganggo ekstrak godhong garing, 2 – 5 g dicampur 200 ml banyu anget.[6]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (id)URAT? SIRUP KERSEN MINUMANNYA(dipunundhuh tanggal 2 April 2011)
  2. ^ (id)Manfaat Pohon Kersen (dipunundhuh tanggal 2 April 2011)
  3. ^ a b c d e f g h i j k (id).curvatech:Tanaman Kersen(dipunundhuh tanggal 2 April 2011)
  4. ^ a b (id)(Ceri), Buah Pinggir Jalan yang Menyehatkan(dipunundhuh tanggal 2 April 2011)
  5. ^ a b c d (id)Tanaman Liar Ampuh Atasi Berbagai Penyakit Dalam(dipunundhuh tanggal 2 April 2011)
  6. ^ a b c d e f (id)Penyakit:Kersen(dipunundhuh tanggal 2 April 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kèrsen&oldid=829866"