Kèju Italia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Satungaling gedhung kangge nyimpe keju Grana Padano wonten ing Italia.

Keju Italia inggih punika slah satunggaling jinis keju lokal ingkang dpunprodhuksi wonten ing negara Italia. Keju Italia gadhah proses kanggé ndamel ingkang mèh sami kados keju Swiss lan Keju Perancis.[1] Negara Italia ingkang gadhah bukit ingakng éndah, lebah, lan kali ingkang kathah sanget saha iklim ingkang sedhengan inggih minangka dhaérah ingakng pas kanggé ternak sapi, domba, lan wedhus. Ananging sapi lan domba kémawon ingkang susunipun paling kathah dipunginakaken kanggé damel keju Italia. Keju Mozzarella ingkang dipun damel saking susu sapi lan keju Provolone ingkang dipundamel ing sedaya dhaérah ing Italia. Déné keju Mozzarella ing dhaerah Bufala dipundamel saking susu kebo inggih dipunprodhuki wonten ing dhaérah Campania. Keju Pecorino ingkang dipundamel saking susu domba ingkang sanget misuwur saenga kathah tiyang ingkang ngira bilih Pecorino ateges domba wonten ing basa Italia, doba inggih punika pecora lan sedaya keju Pecorino dipundamel saking susu domba. Keju piyambak wonten ing basa Italia ateges formaggio.

Sujarah[sunting | sunting sumber]

Sujarah saking keju Italia inggih sampun dipunwiwiti wiwit jaman Kerajaan Romawi.[2] Ing wekdal punika, bangsa Romawi remen kanggé dhahar manéka warna jinis keju saking manéka warna propinsi ing italia. Jamuan dhaharan basa Romawi inggih boten pepak menawi dereng wonten sesajen maneka warna keju saking keju seger, keju ingkang atos, lan keju lunak ingkang dipunparingi bumbu saking tumbar utawi lada. Pasukan Romawi ing wekdal punika inggih dipunparingi bekel dhaharan [[[sereal]], lemak babi, sepalih liter anggur utawi wine saha keju ing saben dintenipun. Kejuu ugi minangka dhaharan padintenan para petani ingkang asring dipunbeto dhateng ladhangipun minangka bekel sesarengan kaliyan woh zaitun, woh ara, lan roti damelanipun piyambak.

Dhaptar keju sertifikasi DOP[sunting | sunting sumber]

Ing wekdal sak punika wonten kirang langkung 35 keju Italia ingkang wonten ing sak ngandhapipun lindhungan DOP. Ing ngandhap punika inggih minangka dhaptar saking kèju- kèju ingkng dipundhaptar wonten ing DOP ugi taun kadhaptar, jinis susu ingkang dpundinakaken lan dhaérah prodhuksinipun. [3]

Nama lan jinis Taun kadhaptar Jinis susu Dhaerah produksi Propinsi produksi
Asiago 1996 Susu sapi Veneto Padua, Treviso, Vicenza[4]
Asiago d'allevo “mezzano”
Asiago d'allevo "vecchio" Trentino-Alto Trento
Asiago pressato Adige/Südtirol Trento
Bitto 1996 Susu sapi (80%), Susu wedhus (20%) Lombardy Bergamo, Sondrio
Bra 1996 Susu sapi Piedmont Cuneo, Turin
Caciocavallo Silano 1996 Susu sapi Calabria, Campania, Molise, Puglia, Basilicata Crotone, Catanzaro, Cosenza, Avellino, Benevento, Caserta, Naples, Bari, Taranto, Brindisi, Matera, Potenza
Canestrato Pugliese 1996 Susu domba Puglia Foggia
Casatella Trevigiana 2008 Susu sapi Veneto Treviso
Casciotta d'Urbino 1996 Susu domba (70-80%), Susu sapi (20-30%) Marche Pesaro dan Urbino
Castelmagno 1996 Susu sapi, susu domba lan utawi susu wedhus[5] Piedmont Cuneo
Fiore Sardo 1996 Susu domba Sardinia Cagliari, Nuoro, Oristiano, Sassari
Fontina 1996 Susu sapi Lembah Aosta Sedaya dhaerah
Formai de Mut dell'Alta Valle Brembana 1996 Susu sapi Lombardy Bergamo
Gorgonzola 1996 Susu sapi Piedmont, Lombardy Novara, Vercelli, Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Lodi, Milan, Pavia
Grana Padano 1996 Susu sapi Lombardy, Piedmont, Trentino-Alto, Adige/Südtirol, Veneto, Emilia-Romagna Lodi, Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Mantova, Milan, Pavia, Sondrio, Lecco, Varese, Alessandria, Asti, Cuneo, Novara, Turin, Vercelli, Trento, Padua, Rovigo, Treviso, Venice, Verona, Vicenza, Bologna, Ferrara, Forlì-Cesena, Piacenza, Ravenna, Rimini
Montasio 1996 Susu sapi Friuli-Venezia Giulia, Veneto Udine, Pordenone, Gorizia, Trieste, Belluno, Treviso, Padua, Venice
Monte Veronese 1996 Susu sapi Veneto Verona
Mozzarella di Bufala Campana 1996 Susu kerbau Campania, Lazio Caserta, Salerno, Naples, Benevento, Frosinone, Latina, Roma
Murazzano 1986 Susu domba (60-100%), Susu sapi (0-40%) Piedmont Cuneo
Parmigiano-Reggiano 1996 Susu sapi Emilia-Romagna, Lombardy Modena, Parma, Reggio Emilia, Bologna, Mantova
Pecorino di Filiano 2007 Susu domba Basilicata Potenza
Pecorino Romano 1996 Susu domba Lazio, Tuscany, Sardinia Roma, Grosseto, Cagliari, Nuoro, Oristano, Sassari
Pecorino Sardo 1996 Susu domba Sardinia Cagliari, Nuoro, Oristano, Sassari
Pecorino Siciliano 1996 Susu domba Sicily Seluruh daerah
Pecorino Toscano 1996 Susu domba Tuscany Arezzo, Pisa, Massa Carrara, Livorno, Grosseto, Firenze, Prato, Lucca, Pistoia, Siena
Provolone Valpadana 1996 Susu sapi Lombardy, Veneto, Emilia-Romagna, Trentino-Alto Adige/Südtirol Bergamo, Brescia, Cremona, Mantova, Milan, Padua, Rovigo, Verona, Vicenza, Piacenza, Trento
Quartirolo Lombardo 1996 Susu sapi Lombardy Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Lodi, Milan, Pavia, Varese
Ragusano 1996 Susu sapi Sicily Ragusa, Syracuse
Raschera 1996 Susu sapi, susu domba lan utawi susu wedhus Piedmont Cuneo
Ricotta Romana 2005 Lazio Sedaya dhaerah
Robiola ing Roccaverano 1996 Susu sapi (paling kathah 85%), susu domba lan utawi susu wedhus (paling sekedhik 15%) Piedmont Alessandria, Asti
Sopressa delle Giudicarie 2003 Susu sapi Trentino-Alto, Adige/Südtirol Trentino Barat
Stelvio utawi Stilfser 2007 Susu sapi Trentino-Alto, Adige/Südtirol Bolzano-Bozen
Taleggio 1996 Susu sapi Lombardy, Veneto, Piedmont Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Lodi, Milan, Pavia, Treviso, Novara
Toma Piemontese 1996 Susu sapi Piedmont Alessandria, Asti, Biella, Cuneo, Novara, Turin, Vercelli
Valle d'Aosta Fromadzo atau Vallée d'Aoste Fromadzo 1996 Susu sapi Lembah Aosta Sedaya dhaerah
Valtellina casera 1996 Susu sapi Lombardy Sondrio

Dhaptar keju Italia[sunting | sunting sumber]

Ing ngandhap punika inggih minangka keju - keju Italia ingkang boten kedhaptar wonten ing sertifikasi DOP:[6]

just for widening widening column
  • Bel Paese
  • Bocconcini
  • Caciotta
  • Crecenza
  • Dolcelatte
  • Fontal
  • Formaggio di capra
  • Il Boschetto al Tartufo
  • Mascarpone
  • Mascarpone Torta
just for widening widening column

Delengen Uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en) Martinez, Laura (2005). The Everything Cheese Book. Adams Media, Massachusetts. ISBN 978-1-59869-252-5. Page 134.
  2. ^ (en) "The Cheeses of Italy" (PDF). Italian Made. Italian Institute of Foreign Trade. 2000. http://www.italianmade.com/library/PDFs/TheCheesesOfItaly.pdf. Retrieved 23 Maret 2013.
  3. ^ (en) "Understanding Italian Cheese" (PDF). STAT-USA. USDA Foreign Agricultural Service. 2009. http://www.stat-usa.gov/agworld.nsf/505c55d16b88351a852567010058449b/8dfb14bdd28dd3948525764100145871/$FILE/IT20090818A.PDF. Retrieved 18 April 2010.
  4. ^ (en) Keju di Italia
  5. ^ (en) Keju di Italia
  6. ^ (en) Cheese by Countries: Italy, Cheese.com. Dipunundhuh tanggal 23 Maret 2013.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kèju_Italia&oldid=882168"