Jura (périodhe)

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Périodhe Jura (périodhe)
20–20 yuta taun kepungkur
Blakey 150moll.jpg
Rata-rata kandhungan O2 ing atmosfèr sakwéné jangka wektu périodhe ca. 26 Vol %[1]
(130 % saka level modhèrn)
Rata-rata kandhungan CO2 ing atmosfèr sakwéné jangka wektu périodhe ca. 1950 ppm[2]
(kaping 7 tingkat pra-indhustri)
Rata-rata suhu sakwéné jangka wektu périodhe ca. 16.5 °C[3]
(3 °C sandhuwuré tingkat modhèrn)
Prastawa wigati jroning périodhe Jura
view • discuss • edit
-200 —
-195 —
-190 —
-185 —
-180 —
-175 —
-170 —
-165 —
-160 —
-155 —
-150 —
-145 —
Prakiran skala wektu prastawa wigati périodhe Jura.
Sumbu vèrtikal: mayuta-yuta taun kepungkur.
Dinosaurus gedhé dhominan ing périodhe Jura.

Jura iku sawijining périodhe utama jroning skala wektu géologi sing dumadi watara 199,6 ± 0,6 tekan 145,4 ± 4,0 yuta taun kepungkur, sawisé périodhe Trias lan ndhisiki périodhe Kapur. Lapisan batuan sing awèh ciri awal lan akir périodhe iki kaidhèntifikasi kanthi becik, nanging wektu pasé ora bisa dipesthèkaké watara 5 nganti 10 yuta taun. Jura arupa périodhe patengahan éra Mesozoikum, sing ditepungi uga minangka "Jaman Dinosaurus". Awal périodhe iki ditengeri kanthi prastawa curesé Trias-Jura.

Jeneng périodhe iki diwènèhaké déning Alexandre Brogniart adhedhasar akèhé watu kapur laut sing ditemokaké ing Pagunungan Jura, ing dhaérah patemon Jerman, Prancis, lan Swiss.

Cathetan[sunting | sunting sumber]

Wacan terusan[sunting | sunting sumber]

  • Behrensmeyer, Anna K., Damuth, J.D., DiMichele, W.A., Potts, R., Sues, H.D. & Wing, S.L. (eds.) (1992), Terrestrial Ecosystems through Time: the Evolutionary Paleoecology of Terrestrial Plants and Animals, University of Chicago Press, Chicago and London, ISBN 0-226-04154-9 (cloth), ISBN 0-226-04155-7 (paper)
  • Haines, Tim (2000) Walking with Dinosaurs: A Natural History, New York: Dorling Kindersley Publishing, Inc., p. 65. ISBN 0-563-38449-2
  • Kazlev, M. Alan (2002) Paleos website Diakses 8 Jan 2006
  • Mader, Sylvia (2004) Biology, eighth edition
  • Monroe, James S., and Reed Wicander. (1997) The Changing Earth: Exploring Geology and Evolution, 2nd ed. Belmont: West Publishing Company, 1997. ISBN 0-314-09577-2
  • Ogg, Jim; June, 2004, Overview of Global Boundary Stratotype Sections and Points (GSSP's) http://www.stratigraphy.org/gssp.htm Diakses 30 Apr 2006.
  • Taylor, P.D. and Wilson, M.A., 2003. Palaeoecology and evolution of marine hard substrate communities. Earth-Science Reviews 62: 1-103. [1]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Jura (périodhe) ing Wikimedia Commons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jura_(périodhe)&oldid=853795"