Jumrah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
Allah1.png
Rukun Islam
Syahadat · Shalat · Pasa
Zakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Al-Qur'an · Malaikat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Muhammad SAW
Nabi & Rasul · Sahabat
Ahlul Bait
Kota Suci
Mekkah ·Madinah · Yerusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Hijrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitektur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitektur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Teks & Hukum
Al-Qur'an ·Hadist · Sunnah
Fiqih · Fatwa · Syariat
Mazhab
Sunni
Hanafi ·Hambali
Maliki ·Syafi'i
Syi'ah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam

Jumrah (basa Arab: jamarah, jamak: jamaraat) kuwi tugu saka watu kang dibalangi krikil jroning ritual ibadah kaji. Dunungé ana ing Mina cedhak kutha Mekkah lan cacahé ana telu, yakuwi kang paling gedhé jenengé Jumrah Aqabah, déné jumrah liyané sing luwih cilik jenengé Jumrah Ula lan Jumrah Wustha.

Mbalang jumrah[sunting | sunting sumber]

Mbalang jumrah iku hukumé wajib jroning ngayahi ibadah kaji. Nalika ibadah kaji mau para jemaah kaji kudu mbalang jumrah nganggo krikil kanggo mèngeti lelaku Nabi Ibrahim kang mbalangi sétan-sétan kang nggoda nalika Nabi Ibrahim arep ngèstokaké dhawuhé Gusti Allah ngurbanaké putrané Ismail. Para jemaah nglumpukaké krikil kang dianggo mbalang jumrah mau ana ing tlatah Muzdalifah. Kagiatan mbalang jumrah iki minangka kagiatan kaping sanga jroning urutan kagiatan-kagiatan ritual kang kudu dilakoni wektu nglaksanakaké Ibadah Kaji. Ritual mbalang jumrah iki mung dilakoni jroning ibadah kaji lan ora ana jroning ibadah umrah.

Amarga sipaté wajib mula jama'ah sing ora ngayahi mbalang jumrah kudu mbayar Dam (dendha) arupa nyembelèh wedhus. Yèn ora kuwawa bisa diganti mbayar fidyah utawa pasa 10 dina yaiku telung dina ing mangsa kaji ing tanah suci lan sisané dilakoni ing omah.

Nalika mbalang jumrah iki kerep kedadéyan kacilakan amarga kurang luwih rong yuta jamaah kaji bebarengan lan dhesek-dhesekan ing panggonan sing padha. Mula saiki wis dibangun jalur kanggo mbalang jumrah nganti limang tingkat lan wis dipepaki sarana pengawasan sacara èlèktronik[1]

Tabel wektu mbalang jumrah[sunting | sunting sumber]


Rujukan[sunting | sunting sumber]

Deleng uga[sunting | sunting sumber]


Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jumrah&oldid=819949"