Joséph Lister

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Joseph Lister, 1st Baron Lister
Photograph 1902
Photograph 1902
Miyos 5 April 1827
Upton, Essex
Tilar donya 10 Februari 1912 (umur 84)
Walmer, Kent
Kabangsan United Kingdom
Bidhang Medicine
Lembaga University of Glasgow
University of Edinburgh
University of London
Lulusan saking University of London
Kaahlian Surgical sterile techniques

Joseph Lister lair taun 1827 ing Upton Inggris inggih menika salah satunggalipun ahli bedah ingkang nepangaken bab ngginakaken antiseptik.[1] Taun 1852 panjenenganipun pikantuk gelar dokter saking Universitas College London minangka mahasiswa ingkang nggadhahi prestasi ingkang sae. [2][1] Taun 1861 panjenenganipun dados ahli bedah ing griya sakit Kerajaan Glasgow ngantos wolung taun.[2] Wonten taun-taun menika Lister ngembangaken metodhe antiseptik wonten ing ilmu pambedahan. [2] Ing griya sakit menika, Lister nggadhahi tugas dados petugas operasi. Ing tugas menika, panjenenganipun kaget amargi “angka kematian” inggil sanget. [2] Lister nyobi madosi sebabibun.[2] Taun 1865, Lister maos koran ingkang isisnipun nepangaken teori penyakit kuman dening Louis Pasteur.[2] Sasampunipun maos, Lister pikantuk gagasan enggal. Menawi penyakit menika amargi kuman, mangka nyegahipun inggih menika kanthi mejahi kuman menika saderengipun nempel dhateng “luka”. [2] Kanthi ngginakaken Carbolik Acid, ingkang saged mejahi kuman. [2] Saderengipun nglaksanakaken bedah utawi operasi, Lister nyemprotaken “carbolic acid” wonten kamar operasi minangka antiseptik.[2] Asilipun sae sanget, “angka kematian” saged mandhap. Ing antawisipun taun 1861-1865, “angka kematian” tiyang jaler rata-ratanipun 45%, lan ing taun 1869 saged mandhap dados 15%.[2] Lister pikantuk kanugrahan ingkang maneka warni.[2] Panjenenganipun dados pandheganipun "Royal Society", lan dados dhokter pribadi Ratu Inggris. Panjenenganipun tilar donya ing Walmer, Inggris.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b (id)Joseph Lister dipunundhuh tanggal 25 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l (id)[Michael H. Hart. 1978. Seratus Tokoh yang Paling Berpengaruh dalam Sejarah. Jakarta: Dunia Pustaka Jaya]

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Joséph_Lister&oldid=830772"