Jordan Grand Prix

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Eddie Jordan (EJ), sosok dibalik tim Jordan Grand Prix.
Jordan Yamaha 192.
Gambar:Jordan diagramma.png
Grafik penampilan tim Jordan dari 1991 sampai 2005.
Eddie Irvine bersama tim Jordan di musim Cithakan:F1.

Cithakan:Infobox mantan tim F1

Disambig.svg
Kanggé kagunan sanès saking ', mangga mriksani [[]].

Jordan Grand Prix (dipuntèpang kaliyan asma Eddie Jordan Racing utawi Jordan GP) inggih punika salah satunggaling tim lan konstruktor Formula Satu ingkang anglingkupi kompetisi Jet Darat ini dari tahun 1991 sampai 2005. Asma tim punika asalipun saking pendirinya asal Irlandia, Edmund "Eddie" Jordan (EJ). Eddie lan timipun dipuntèpang kaliyan gaya rock and roll ingkang maringi titikan piyambak ing balapan Formula Sètunggal ing dasawarsa 1990-an. Debut tim punika ing ajang F1 dipunwiwiti ing GP AS 1991. Sepanjang sejarahipun ing ajang F1, tim punika suksès njuarai sèkawan balapan F1 lan kalih kali pole position. Kemenangan pertama tim punika dipungayuh ing Belgia 1998 dèning Damon Hill[1], sawetara kemenangan kapungkasan dipungayuh ing Brasil 2003 dening Giancarlo Fisichella.[2] Ingkang 30 pembalap nate gegayutan kaliyan tim punika ing antawisipun dipuntèpang kaliyan pembalap Jerman Michael Schumacher ingkang sakpunika dados juara dunia F1 pitung kali. Pintèn-pintèn pembalap ingkang misuhur sanès ingkang natè gayuh kaliyan Jordan antawisipun: Rubens Barrichello, Eddie Irvine, Ralf Schumacher, Giancarlo Fisichella, Damon Hill, Heinz-Harald Frentzen, Jarno Trulli lan Nick Heidfeld. Jean Alesi, pembalap ingkang gegayutan kaliyan Jordan ing pungkasan karieripun ing F1 ing musim Cithakan:F1 ugi nate mbalap kangge tim punika ing ajang Formula 3000 Internasional ing taun 1989 kaliyan kasil ingkang cekap legi inggih punika ingkang dados juara umum. Ing wiwit taun 2005, tim punika dipunsade dening Midland Group, ingkang ajeg mbeta asma Jordan ngantos balapan akhir musim lan nggantos asma kaliayn tim dados MF1 Racing wiwit musim balapan Cithakan:F1. kangge musim Cithakan:F1 tim lajeng dipunsade malih dening Spyker Cars pramila asma tim kaewah malih dados Spyker F1.[3] Kapungkasan musim 2007 tim dipunsade malih dening pebisnis India, Vijay Mallya pramila asma menika dipunewahi malih dados tim Force India ingkang ajeg bertahan ngantos dumugi punika.[4]

Asal mula[sunting | sunting sumber]

Pendiri tim, Eddie Jordan (dipuntepang ugi lewat inisialipun inggih punika EJ), menika tiyang pemuda asal Dublin ingkang menika ugi tasih mahasiswa fakultas kedokteran gigi lan gantos ing fakultas ekonomi ing Universitas Dublin.[5] Ing masa mudinipun sakderengipun piyambakipun mlebet dunia kuliah, piyambakipun nate mikiraken kangge dados tiyang pendeta Katolik, ingkang miturut piyambakipun akan sangat nyenangake kangge kedua orangtuanya.[5] Usai memutuskan untuk tidak menjadi seorang pendeta karena beberapa alasan lan dipunsusul kaliyan keberhasilanipun lulus dados sarjana ekonomi, Eddie gantos ing Amerika Serikat kange miwiti karier dados banker ing New Jersey.[6] Lajeng ngantos merdamel ing Amerika, Eddie nyobi hobi paruh wekdal dados tiyang pembalap mobil semi amatir ing wiwit dasawarsa 1970-an. Ing wiwit taun 1980 Eddie malih ingEropa lan piyambakipun lajeng mendirikan tim Eddie Jordan Racing ingkang mandhap ing kejuaraan Formula 3 Inggris.[6] Prestasi tim punika cekap sae kadasta salah satunggaling saat nganter Martin Brundle dados runner-up musim 1983 ing ngandap Ayrton Senna.[6]

Struktur tim[sunting | sunting sumber]

Manajemen tim[sunting | sunting sumber]

 
Nama Posisi dalam tim Tahun aktif
Flag of Ireland.svg Eddie Jordan Pendiri tim 1991-2004
Flag of England.svg Gary Anderson Staf ahli aerodinamika 1991–1998
2001–2002
Flag of Australia.svg Sam Michael Staf ahli desain 1997–2000
Flag of Italy.svg Dino Toso Staf ahli teknik 1997–2001
Flag of England.svg Mike Gascoyne Staf ahli aerodinamika 1998–2000
Flag of Iran.svg Eghbal Hamidy Staf ahli desain 2000–2001
 
Nama Posisi dalam tim Tahun aktif
Flag of England.svg Rob Smedley Staf ahli teknik 2001–2003
Flag of England.svg John McQuilliam Staf ahli desain 2001-2005
Flag of Russia.svg Alex Shnaider Pemilik tim 2005
Flag of England.svg Trevor Carlin Direktur olahraga 2005
Flag of Germany.svg Colin Kolles Manajer tim 2005
Flag of Italy.svg Gian Paolo Dallara Staf ahli aerodinamika 2005

Daftar pembalap[sunting | sunting sumber]

Nama Bergabung Keterangan
Flag of Belgium.svg Bertrand Gachot 1991 Digantikan oleh Michael Schumacher usai berbuat kriminal di kota London
Flag of Germany.svg Michael Schumacher 1991 Hanya satu balapan saja di Belgia 1991
Flag of Brazil.svg Roberto Moreno 1991 Dipinjamkan oleh tim Benetton
Flag of Italy.svg Alessandro Zanardi 1991 Turun di tiga balapan terakhir musim Cithakan:F1
Flag of Italy.svg Andrea de Cesaris 1991, 1994 Pembalap pertama tim di 1991
Flag of Italy.svg Stefano Modena 1992 Pencetak poin satu-satunya tim di musim Cithakan:F1
Flag of Brazil.svg Mauricio Gugelmin 1992
Flag of Brazil.svg Rubens Barrichello 1993-1996 Mencetak pole position pertama bagi Jordan di Belgia 1994
Flag of Italy.svg Ivan Capelli 1993 Turun dua balapan di musim Cithakan:F1
Flag of Belgium.svg Thierry Boutsen 1993
Flag of Italy.svg Marco Apicella 1993 Turun satu balapan di Italia 1993
Flag of Italy.svg Emanuele Naspetti 1993 Turun satu balapan di Portugal 1993
Flag of England.svg Eddie Irvine 1993-1995
Flag of Japan.svg Aguri Suzuki 1994 Turun satu balapan di Pasifik 1994
Flag of England.svg Martin Brundle 1996
Flag of Germany.svg Ralf Schumacher 1997-1998
Flag of Italy.svg Giancarlo Fisichella 1997, 2002-2003
Flag of England.svg Damon Hill 1998-1999 Mencetak kemenangan perdana tim di Belgia 1998
Flag of Germany.svg Heinz-Harald Frentzen 1999-2001 Kandidat juara dunia Cithakan:F1, dipecat dari tim di pertengahan Cithakan:F1
Flag of Italy.svg Jarno Trulli 2000-2001
Flag of Brazil.svg Ricardo Zonta 2001 Masuk menggantikan H-HF yang dipecat sebelum Jerman 2001
Flag of France.svg Jean Alesi 2001 Masuk sejak pertengahan musim Cithakan:F1
Flag of Japan.svg Takuma Sato 2002 Masuk ke tim untuk memenuhi permintaan Honda
Flag of Ireland.svg Ralph Firman 2003 Masuk ke tim untuk memenuhi permintaan Benson & Hedges
Flag of Hungary.svg Zsolt Baumgartner 2003 Turun menggantikan Ralph Firman yang cedera
Flag of Germany.svg Nick Heidfeld 2004
Flag of Italy.svg Giorgio Pantano 2004
Flag of Germany.svg Timo Glock 2004 Menggantikan Giorgio Pantano yang kesulitan dana di pertengahan musim Cithakan:F1
Flag of Portugal.svg Tiago Monteiro 2005 Mencetak podium terakhir bagi tim di AS 2005
Flag of India.svg Narain Karthikeyan 2005

Musim ke musim[sunting | sunting sumber]

Musim Mobil Ban Mesin Pembalap Klasemen konstruktor
Cithakan:F1 Jordan 191 Cithakan:Goodyear Ford-Cosworth Flag of Belgium Gachot
Flag of Jerman M. Schumacher
Flag of Brasil Moreno
Flag of Italia Zanardi
Flag of Italia de Cesaris
Posisi 5 (13 poin)
Cithakan:F1 Jordan 192 Cithakan:Goodyear Yamaha Flag of Italia Modena
Flag of Brasil Gugelmin
Posisi 11 (1 poin)
Cithakan:F1 Jordan 193 Cithakan:Goodyear Hart Flag of Brasil Barrichello
Flag of Italia Capelli
Flag of Belgium Boutsen
Flag of Italia Apicella
Flag of Italia Naspetti
Flag of the United Kingdom Irvine
Posisi 10 (3 poin)
Cithakan:F1 Jordan 194 Cithakan:Goodyear Hart Flag of Brasil Barrichello
Flag of the United Kingdom Irvine
Flag of Jepang Suzuki
Flag of Italia de Cesaris
Posisi 5 (28 poin)
Cithakan:F1 Jordan 195 Cithakan:Goodyear Peugeot Flag of Brasil Barrichello
Flag of the United Kingdom Irvine
Posisi 6 (21 poin)
Cithakan:F1 Jordan 196 Cithakan:Goodyear Peugeot Flag of Brasil Barrichello
Flag of the United Kingdom Brundle
Posisi 5 (22 poin)
Cithakan:F1 Jordan 197 Cithakan:Goodyear Peugeot Flag of Jerman R. Schumacher
Flag of the United Kingdom Fisichella
Posisi 5 (33 poin)
Cithakan:F1 Jordan 198 Cithakan:Goodyear Mugen-Honda Flag of the United Kingdom Hill
Flag of Jerman R. Schumacher
Posisi 4 (34 poin)
Cithakan:F1 Jordan 199 Cithakan:Bridgestone Mugen-Honda Flag of the United Kingdom Hill
Flag of Jerman Frentzen
Posisi 3 (61 poin)
Cithakan:F1 Jordan EJ10/EJ10B Cithakan:Bridgestone Mugen-Honda Flag of Jerman Frentzen
Flag of Italia Trulli
Posisi 6 (17 poin)
Cithakan:F1 Jordan EJ11 Cithakan:Bridgestone Honda Flag of Jerman Frentzen
Flag of Italia Trulli
Flag of Brasil Zonta
Flag of Prancis Alesi
Posisi 5 (19 poin)
Cithakan:F1 Jordan EJ12 Cithakan:Bridgestone Honda Flag of Italia Fisichella
Flag of Jepang Sato
Posisi 6 (9 poin)
Cithakan:F1 Jordan EJ13 Cithakan:Bridgestone Ford Flag of Italia Fisichella
Flag of the United Kingdom Firman
Flag of Hongaria Baumgartner
Posisi 9 (13 poin)
Cithakan:F1 Jordan EJ14 Cithakan:Bridgestone Ford Flag of Jerman Heidfeld
Flag of Italia Pantano
Flag of Jerman Glock
Posisi 9 (5 poin)
Cithakan:F1 Jordan EJ15 Cithakan:Bridgestone Toyota Flag of Portugal Monteiro
Flag of India Karthikeyan
Posisi 9 (12 poin)

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng Jordan1st
  2. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng FisiMenang
  3. ^ "Midland sells MF1 Racing to Spyker". GrandPrix.com. Inside F1. 2006-09-06. http://www.grandprix.com/ns/ns17434.html. Retrieved 2009-03-08.
  4. ^ "FIA approve Spyker's Force India name change", The Official Formula 1 Website, 2007-10-24. diaksès tanggal 2009-03-08. 
  5. ^ a b "Eddie Jordan: From the Grand Prix to charity", Metro.co.uk. diaksès tanggal 16 November 2011. 
  6. ^ a b c "Eddie Jordan Profile". Grand Prix. http://www.grandprix.com/gpe/cref-joredd.html. Retrieved 2012-02-04.


Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Jordan GP

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jordan_Grand_Prix&oldid=836265"