Jinten ireng

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Habbatussauda
Nigella sativa (kiri) dan Nigella damascena (kanan)
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Magnoliopsida
ordo: Ranunculales
kulawarga: Ranunculaceae
Genus: Nigella
Species: N. sativa
Jeneng binomial
Nigella sativa
Linn.

Jinten ireng (nigella sativa) iku salah siji spèsiès saka genus Nigella kang nduwéni 14 spèsiès.[1] Tanduran iki kagolong family ranunculaceae.[1] 14 spèsiès kasebut antawisipun : Nigella Arvensis, Nigella Ciliaris, Nigella Damascena, Nigella Hispanica, Nigella Integrifolia, Nigella Nigellastrum, Nigella Orientalis, lan Nigella Sativa. [1]

Jinten ireng (nigella sativa) tanduran kang anduwèni manfaat kanggo obat [2]. Jinten ireng didadèkaké obat herbal saka tau 2000-3000taun sadurungé Masehi lan kacatet ning literatur kuna bab pengobatan biyèn, kayata Ibnu Sina (980-1037 M), lan Al-Biruni (973-1048 M),Al-Antiki, Ibnu Qayyim, Al-Baghdadi[3]. Dioscoredes (ahli pangobatan Yunani Kuno) ning abad kapisan Masehi uga migunakaké jinten ireng kanggo obat watuk[3].

Jinten ireng (Nigella Sativa

Klasifikasi Jinten ireng(Nigela Sativa)[sunting | sunting sumber]

Klasifikasi Nigella Sativa kaya ing ngisor iki. [1]

Asalé Jinten Ireng[sunting | sunting sumber]

Wis luwèh saka saabad jinten ireng digunakaké menungsa ing Asia, Timur Tengah, lan Afrika kanggo babagan keséhatan.[4] Jinten ireng asliné saka negara-negara Mediterania, lan dikembangbiaké ing Mesir lan Siria. [5] Saiki jinten ireng wis kasebar ing ngendi-endi, kalebu Arab Saudi, Afrika lor, lan Asia.[5] Miturut cerita jinten ireng dianggep penting ing jaman Mesir Kuna.[5] Ning Arab jinten ireng wis ana saka 2000 tahun kepungkur. [4] Jinten ireng digunakaké kanggo ngobati lara untu, pilek, lan nyeri sendi.[4]


Khasiaté Jinten Ireng[sunting | sunting sumber]

Jinten ireng kang enak kanggo bumbu masak anduwèni khasiat, kayata:

  1. Ningkataké kekebalan tubuh[6].
  2. anduwèni efek anti histamin, anti-oxidant, anti-biotic, anti-mycotic lan ngambat bronchitis[6].
  3. Jinten ireng anduwèni sterol, uga beta-sitosterol, kang bisa dadi anti kanker[6].
  4. Jinten ireng uga isa ndandani mikro perédaran darah kang tumuju utek, mula jinten ireng pas kanggo bocah cilik lan wong tuwa.[7]
  5. Lenga lan sariné dipercaya isa ngobati penyakit kang ana hubungané karo pernapasan, percernaan, lambung, lever, lan isa kanggo njaga nambah kasehatan.[4]
  6. Ngandung protein, karbohidrat, Asam Lemak Esensial, vitamin A, B1, B2, C lan Niacin uga mineral, kayata calcium, potassium, iron, magnesium, selenium, magnesium lan zinc[6].
  7. Ngalusaké pasuryan merga anduweni antioksidan kang bisa anggawe kulit seger[8]
  8. Jinten ireng ngandhut asam linoleat (omega 6) lan asam linoleat (omega 3), mula jinten ireng isa dadi nutrisi kanggo utek supaya nambah kekuatan pikiran lan kapinteran.[7]
  9. Jinten ireng ngandhung saponin kang isa netralké lan ngresikaké racun ing jero awak.[7]
  10. Jinten ireng uga isa digunakaké kanggo obat anti tumor.[9] Ing kongrès kangker internasional ing New Delhi, jinten ireng di teliti isa ngrangsang sumsum balung lan sel kekebalan.[9] Senyawa ing jeroné isa ngajurké sel-sel tumor lan ningkatké antibodi.[9]

Jeneng Liyan[sunting | sunting sumber]

  • Black seed[3],
  • Natura seed[3],
  • Black cumin[3],
  • Nigella sativa[3],
  • Kaluduru[3],
  • Kalonji (Hindi)[1],
  • Kezah (Hebrew)[1],
  • Chamushka (Rusia)[1],
  • Habbatus Sauda’ (Arab)[1],
  • Siyah daneh (Persian)[1],
  • Fennel Flower / Black Carraway / Nutmeg Flower / Roman Coriander / Black Onian Seed (English)[1],
  • atawa Jintan Hitam (Indonesia). [1]

Delengna Uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k (id)jintan hitam
  2. ^ khasiat dan manfaat habbatussauda jinten hitam/blackseeddipununduh tanggal 16 April 2011
  3. ^ a b c d e f g konsultasi sehat jinten-hitamdipununduh tanggal 16 April 2011
  4. ^ a b c d (id)khasiat jinten ireng (diundhuh tanggal 24 Februari 2011)
  5. ^ a b c (id)jinten hitam obat segala penyakit (diundhuh tanggal 24 Februari 2011)
  6. ^ a b c d forum kompas dipununduh tanggal 16 April 2011
  7. ^ a b c (id)khasiat habbatus sauda (jinten hitam)
  8. ^ m.vivanews.comdipununduh tanggal 16 April 2011
  9. ^ a b c (id)jintan hitam (diundhuh tanggal 26 Februari 2011
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jinten_ireng&oldid=829597"