Jigme Khesar Namgyel Wangchuck

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Jigme Khesar Namgyel Wangchuck
Berkas:Jigme khesar namgyel wangchuck name.svg
Raja Bhutan
Pamaréntahan 14 Desember 2006 – Sekarang
(&&&&&&&&&&&&&&07.&&&&&07 taun, &&&&&&&&&&&&0131.&&&&&0131 dina)
Panobatan 1 November 2008 (umur 28)
Didhisiki Jigme Singye Wangchuck
Garwa Tunangan Jetsun Pema
Bapa Jigme Singye Wangchuck
Ibu Tshering Yangdon
Agami Vajrayana Buddhisme

Jigme Khesar Namgyel Wangchuck (Dzongkha: འཇིགས་མེད་གེ་སར་རྣམ་རྒྱལ་དབང་ཕྱུག་),[1] lair 21 Februari 1980; umur 34 taun inggih punika Druk Gyalpo Bhutan kaping 5 lan kepala dinasti Wangchuck.[2] Piyambakipun dados raja rikala tanggal 14 Desember 2006, lan kanthi resmi dipunnobataken nalika tanggal 1 November 2008.

Kulawarga[sunting | sunting sumber]

Khesar inggih punika putra pambarep saking sekawan sadhèrèk pasangan Naga Raja saking Bhutan, Jigme Singye Wangchuck kaliyan garwa ingkang kaping 3, Ratu (Ashi ) Tshering Yangdon. Piyambakipun kagungan satunggal rayi putri, Putri Dechen Yangzom. Sadhèrèkipun, Pangeran Jigme Dorji. Kejawi kalih rayi kandhung kasebut, Khesar ugi kagungan 7 rayi malih (tiri) saking 3 garwa bapakipun ingkang sanès.[3]

Pertunangan lan Palakrama[sunting | sunting sumber]

Wonten ing sesi pambuka parlemen, dinten Jumat 20 Mei 2011, Raja mbiwarakaken pertunanganipun kaliyan Jetsun Pema (miyos tanggal 4 Juni 1990, yuswanipun 21 taun). Palakramanipun kalangsungaken nalika tanggal 13 Oktober 2011 wonten ing Punakha Dzong.[4][5][6]

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Raja Khesar panci sampun kasiapaken dados raja wiwit taksih alit, malah wiwit taksih wonten gendhongan ingkang ibui. Masa alitipun nalika nglampahi pendidikan sekolah dhasar langkung kathah dipuntelasaken wonten ing Bhutan. Nalika dumugi ing pendidikan lanjutan, déning bapakipun, piyambakipun dipunkirim sinau wonten ing Phillips Academy (Andover, Massachusetts), Cushing Academy lan Wheaton College wonten ing Massachusetts, Amerika Serikat. Sasampunipun punika, piyambakipun nglampahi pendidikan wonten ing Magdalen College, Universitas Oxford, Inggris dumugi pungkasanipun saged mungksaken program pelayanan luar negeri lan kagungan hak saking gelar MPhil wonten ing bidang politik.[7]

Minangka Putra Mahkota, piyambakipun sampun nindakaken lelampahan wonten ing luar negeri, kanthin resmi makili Bhutan wonten ing sapérangan kasempatan lan kagungan peran aktif wonten ing organisasi budaya, pendidikan lan ekonomi kathah. Piyambakipun ugi minangka pemain Basket aktif lan sampun makili Bhutan wonten ing prastawa internasional.

Minggah Tahta[sunting | sunting sumber]

Wonten ing wulan Desember 2005, Raja Jigme Singye Wangchuck mbiwarakaken niatipun saperlu mandhap tahta ingkang ndhukung putranipun wonten ing taun 2008, lan bilih piyambakipun wiwit masrahaken tanggel jawab kanthi saestu.[8] Nalika tanggal 14 Desember 2006, piyambakipun mbiwarakaken bilih piyambakipun sampun ngicalaken lan dipunpindhahaken tahtanipun kangge Jigme Khesar Namgyel Wangchuck[9] ingkang kanthi resmi dipunnobataken wonten ing tanggal 6 November 2008[10][11], wonten ing wulan kakung bumi tikus, wonten ing Punakha. Upacara keagamaan lan perayaan-perayaan umum ugi dipunadani wonten ing Tashichhoedzong lan Changlingmithang wonten ing Thimphu. Upacara penobatan kasungsun saking sawijining ritual kuno lan maneka warni, ingkang dipunrawuhi dening kathah pejabat asing, kalebet ugi Presiden India Pratibha Patil lan Menteri Luar Negeri Pranab Mukherjee.[12][13]

CNN nglapuraken bilih, wonten ing adicara nyambut Khesar minangka Raja Bhutan, tiyang nglukis tandha-tandha margi, nggantung spanduk meriah lan lingkaran lalu lintas dipunhiasi kanthi sekar-sekar saperlu ngadani pawiwahan punika.[14]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "A Legacy of Two Kings". Bhutan Department of Information Technology). http://www.bhutan2008.bt/dz/node/529. Retrieved 2013-03-03.
  2. ^ Das, Biswajyoti. "Bhutan's new king committed to democracy", Boston Globe, 2013-03-18. diaksès tanggal 2013-03-03. [pranala nonaktif]
  3. ^ Lawson, Alistair. "Profile: Jigme Khesar Namgyel Wangchuck", BBC News, 2008-11-04. 
  4. ^ "Royal wedding: Bhutan king weds Jetsun Pema", NDTV, 2011-10-13. diaksès tanggal 2013-03-03. 
  5. ^ "Bhutan's 'Prince Charming' king marries student bride", The Daily Telegraph, 2011-10-12. diaksès tanggal 2013-03-03. "Bhutan's 31-year-old king has married a student 10 years his junior in an isolated valley high in the Himalayas where thousands of nomads and villagers gathered to celebrate" 
  6. ^ Plowright, Adam (2011-05-20). "Bhutan's 31-year-old king to marry". Sydney Morning Herald. http://news.smh.com.au/breaking-news-world/bhutans-31yearold-king-to-marry-20110520-1ewhn.html. Retrieved 2011-03-03.
  7. ^ "His Royal Highness Crown Prince Dasho Jigme Khesar Namgyel Wangchuck". RAOnline. http://www.raonline.ch/pages/bt/pol/bt_polpenlop01.html. Retrieved 2013-03-03.
  8. ^ "Bhutan king announces abdication", BBC, 2005-12-18. diaksès tanggal 2013-03-03. 
  9. ^ "Bhutanese king steps down early", BBC, 2006-12-15. diaksès tanggal 2013-03-03. 
  10. ^ His Majesty, Jigme Khesar Namgyel Wangchuck
  11. ^ ‘Prince charming’ is now king of Bhutan (Profile, To go with: celebrations in Bhutan as new king is crowned - Lead)
  12. ^ "Lavish coronation for Bhutan king", BBC, 2008-11-06. diaksès tanggal 2013-03-03. 
  13. ^ "Coronation fever in Bhutan as people's king bonds with subjects". 208-11-10. http://www.hellomagazine.com/royalty/2008/11/10/bhutan-coronation/.
  14. ^ "Himalayan nation of Bhutan crowns new king", CNN, 2008-11-06. diaksès tanggal 2013-03-03. [pranala nonaktif]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Jigme Khesar Namgyel Wangchuck
Lair: 21 Februari 1980
Regnal titles
Sing mengku  sadurungé:
Jigme Singye Wangchuck
Raja Bhutan
2006 – Sekarang
Isih njabat


Ana loop cithakan: Cithakan:Persondata