Jeneng Jawa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Jeneng Jawa iku cara pawèwèh jeneng sing dianut déning wong Jawa lan suku liya sing kaprabawan déning budaya Jawa, kayadéné wong Cina Jawa . Wong Jawa akèh sing mung nganggo siji jeneng nanging ana uga sawetara wong Jawa sing masang jeneng wong tuwané (bapaké) ing samburiné jenengé.

Jeneng Jawa umumnya asal saka basa Jawa; akèh sing njupuk utawa ngandhut unsur saka basa Sangskerta. Jeneng tembung wiwitan "Su-" lan "Wa-" akèh tinemu ing lingkungan wong Jawa. Saliyané asal saka tembung Jawa lan Sangskerta jeneng Jawa uga kaprabawan déning tembung saka Basa Arab, utamané ing tlatah sing nduwèni tradhisi Islam sing kuwat, kayadéné ing tlatah pesisir lor Jawa.

Jeneng tunggal[sunting | sunting sumber]

Akèh wong Jawa sing mung nganggo jeneng tunggal, tuladhané Presidhèn Indonésia kapisan lan kaloro, Soekarno lan Soeharto. Rakyat biasa akèh sing mung nduwèni jeneng tunggal, déné wong-wong sing duwé pangkat utawa kalungguhan dhuwur ing masarakat biasané nganggo jeneng luwih saka siji, nanging arang sing nganggo jeneng kulawarga.

Amaraga anané pengaruh kabudayaan njaba, akèh wong sing nambahaké jeneng marang jeneng tunggalé. Tuladhané: Albertus Soegijopranoto, uskup Indonesia sepisanan, migunakaké asma baptis Albertus ing sangarepé asmané, Soegijopranoto.

Jeneng patronimik wong Jawa[sunting | sunting sumber]

Jeneng patronimik iku jeneng ngarep bapaké sing dipasang ing jeneng anaké. Tuladhané jeneng presidhèn Indonésia ka-4, Abdurrahman Wahid, sing dijupuk saka Wahid Hasyim, bapaké, sing njupuk saka Hasyim Asyari, (sing ngadegaké organissi pendiri Nahdlatul Ulama). Semono uga jeneng presidhèn Indonésia ka-5, Megawati Sukarnoputri, sing njupuk asma bapaké, Soekarno, presidhèn Indonésia sing kapisan.

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Jawa-stub

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jeneng_Jawa&oldid=834478"