Jemaah Islamiyah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Jemaah Islamiyah, kadhangkala diéja Jamaah Islamiah iku sawijining organisasi militan Islam ing Asia Kidul-wétan sing ngupaya ngadegaké sawijining negara Islam raksasa ing wilayah negara-negara Indonesia, Singapura, Brunei, Malaysia, Thailand lan Filipina. Pamaréntah Amérika Sarékat nganggep organisasi iki minangka organisasi téroris, sauntara ing Indonesia organisasi iki wis dinyatakaké minangka "korporasi terlarang".[1]

Anané organisasi iki disélaki déning pemuka-pemuka agama lan para pulitisi kaya Hamzah Haz lan Amien Rais ngèlingi angèlé mangertèni antara aksi lan tujuwan sing bakal digayuh jroning saben aksi.

Miturut informasi intelijèn, Jemaah Islamiyah antuk bantuan kauangan saka klompok teroris liya kaya Abu Sayyaf lan al-Qaeda. Jemaah Islamiyah maknané "Kelompok Islam" utawa "Masarakat Islam" lan ing warta suratkabar diarani JI.

Jemaah Islamiyah disujanani ngayahi aksi pangeboman Bali 2002 ing tanggal 12 Oktober 2002. Jroning serangan iki, pelaku bom saka Jemaah Islamiyah disebut-sebut niwasaké 202 jiwa nyidrani sawetara liyané ing sawijining nightclub. Sawisé serangan iki, Departemen Luar Negeri Amérika Sarékat mratélakaké Jemaah Islamiyah minangka sing ngayahi serangan iki lan nyatakaké minangka Organisasi Teroris manca. Jemaah Islamiyah uga disujanani ngayahi pangeboman Zamboanga, pangeboman Metro Manila, lan pangemboman kadhutaan Australia 2004 ing Jakarta.

Jamaah Islamiyah wilayah Asia Kidul-wétan[sunting | sunting sumber]

Struktur organisasi JI wilayah Asia Kidul-wétan [2]

  • Zarkasih - Amir
    • Babagan Dakwah
    • Babagan Tarbiyah
    • Babagan Perbekalan
    • Abu Dujana - Babagan Sariyah (militer)
      • Ishobah I - Solo
      • Ishobah II - Semarang
      • Ishobah III - Surabaya
      • Ishobah IV - Jakarta

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Jemaah Islamiah declared 'forbidden'", The Age, 22 April 2008
  2. ^ Koran Tempo 16 Juni 2007

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jemaah_Islamiyah&oldid=821514"