Jeanne d'Arc

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Jeanne d'Arc

Jeanne d'Arc (Domrémy, Lorraine, Prancis, 6 Januari 1412 - Rouen, Normandia, 30 Mei 1431), (ing basa Inggris: Joan of Arc) punika satunggiling pahlawan negari Prancis kaliyan ugi satunggiling tiyang suci ing agami Katulik (santa).

Wonten Prancis piyambakipun nami parabipun la Pucelle ingkang tegesipun, "si rara" utawi "si prawan".

Jeanne d'Arc lair mawi nami Jehanne Darc, kaliyan asalipun saking kulawargi tani rikala wayah Perang 100 Taun, satunggiling perang antawis Inggris saha Perancis. Kala punika Inggris kuwasa wonten Bourgondia, satunggiling dhaérah ing Prancis lor.

Jeanne d'Arc rikala samanten taksih satunggiling laré umur 17 taun, ingkang méndha dados jaler. Anging piyambakipun saged mimpin wadya bala Prancis kaliyan ngalahaken tiyang Inggris. Kabar menawi satunggiling laré wadon umur 17 taun saged ngalahaken bala Inggris lajeng ndongkrak moral Prancis.

Pungkasanipun tiyang Inggris saged nangkep piyambakipun kaliyan lajeng dipundendha ukuman pejah. Piyambakipun dipuntedhah bidngaah kaliyan nganggé sandhangan tiyang jaler. Lajeng piyambakipun dipunobong gesang-gesang. Awunipun dipunbucal dhateng lèpèn Seine.


Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jeanne_d%27Arc&oldid=816969"