Jawa Wétan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Jawa Timur)
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Provinsi Jawa Wétan
Provinsi Jawa Timur
Lambang Jawa Wétan
Lambang Jawa Wétan
Motto: "Jer Basuki Mawa Béya"
Tegese:"Yen kepengin makmur, iki kudhu ana pangorbanan"
Péta Jawa Wétan ing Indonésia
Dina Dadi: --- ---
Ibukutha: Surabaya
Gubernur: Soekarwo
Jembar
 - Total:

47.922 km²
Daerah Tingkat II
 - Cacah:

29 Kabupatèn lan 9 Kutha otonom
Pedunung
 - Total:
 - Kapadhetan:

+/- 40.000.000
+/- 834 / km²
Suku Bangsa: wong Jawa, wong Madura, wong Osing, wong Tengger, wong Cina, wong Sundha dll.
Agama: Kejawèn, Islam, Protèstan, Katulik, Hindu lan Buddha
Basa: basa Jawa, basa Madura, basa Osing lan basa Indonésia
Zona Wektu: (WIB)
Lagu Dhaérah: Karaban sapé, Tanduk majeng

Jawa Wetan (basa Indonésia: Jawa Timur) iku salah sijining provinsi ing Indonésia. Provinsi iki anane neng ujung wétan pulo Jawa lan uga ngliputi pulo Madura lan pulo Bawéan. Ibukutha provinsi iki yaiku kutha Surabaya sing uga kutha gedhe kaping 2 ing Indonésia.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Geografi[sunting | sunting sumber]

110°54 bujur wétan nganti 115°57 bujur wétan lan 5° 371 lintang kidul nganti 8°48 lintang kidul.

Demografi[sunting | sunting sumber]

Pemerintahan[sunting | sunting sumber]

Daftar Dhaérah Tingkat II:[sunting | sunting sumber]

  1. Kabupatèn Bangkalan
  2. Kabupatèn Banyuwangi
  3. Kabupatèn Blitar
  4. Kabupatèn Bajanegara
  5. Kabupatèn Bandhawasa
  6. Kabupatèn Gresik
  7. Kabupatèn Jember
  8. Kabupatèn Jombang
  9. Kabupatèn Kedhiri
  10. Kabupatèn Lamongan
  11. Kabupatèn Lumajang
  12. Kabupatèn Madhiun
  13. Kabupatèn Magetan
  14. Kabupatèn Malang
  15. Kabupatèn Majakerta
  16. Kabupatèn Nganjuk
  17. Kabupatèn Ngawi
  18. Kabupatèn Pacitan
  19. Kabupatèn Pamekasan
  20. Kabupatèn Pasuruan
  21. Kabupatèn Panaraga
  22. Kabupatèn Prabalingga
  23. Kabupatèn Sampang
  24. Kabupatèn Sidaharja
  25. Kabupatèn Situbandha
  26. Kabupatèn Sumenep
  27. Kabupatèn Trenggalek
  28. Kabupatèn Tuban
  29. Kabupatèn Tulungagung
  30. Kutha Surabaya
  31. Kutha Batu
  32. Kutha Blitar
  33. Kutha Kediri
  34. Kutha Madiun
  35. Kutha Malang
  36. Kutha Majakerta
  37. Kutha Pasuruan
  38. Kutha Prabalingga

Seni lan Budaya[sunting | sunting sumber]

Budaya Jawa Timuran iku radha béda karo Budaya Jawa Tengahan sing akèh diwarnani karo Kraton Surakarta lan Ngayogyakarta Hadiningrat. Apa sing diarani budaya Jawa Timuran iku kasebar mulai pinggir wetan Kali Brantas ing Kertosono, Nganjuk. Yen ing pinggir kulon kali, tansah warna Jawa Tengahan. Saliyane iku, budaya Jawa Timuran diwatesi karo Kali Bengawan Solo ing Babat, Lamongan; Kandangan, Kediri; lan lor Kali Lesti ing Kabupatèn Malang.

Cakupan Budayaning Arèkan iki ya nganthi tlatah Jember sanajan kecampur karo budayaning Medhura. Tlatah budaya Jawa Timuran iki parake ing wilayah Mancanegari lan Sabrang Wetan sing pengaruh Kratonne ora kuwat. Tenger-tenger khasé yaiku :

  1. Egalitèr, yaiku ora pati nganggo unggah-ungguh lan iku biasané pengaruh budaya pesisiran.
  2. Blak-blakan, yèn ngomong ora tèdhèng aling-aling, ora nganggo lambang-lambang sing biasané dianggo wong Jawa Tengahan.
  3. Basa, basa sing dianggo wong Jawa Timuran utawa budaya Arèkan ora mbédakaké antaraning ngoko lan krama, kadhang ngoko lan krama bisa kacampur ing pangucapan.

Seni budayaning Jawa Timuran iku diwiwiti saka budaya para tani, sing asalé ora saka kraton. Keseniané asalé soko rakyat lan dirasakake akrab karo warga. Rupa-rupa seni Jawa Timuran iki yaiku :

Panganan lan Plesiran[sunting | sunting sumber]

Panganan khas[sunting | sunting sumber]

Plesir[sunting | sunting sumber]

Mitos lan Legenda[sunting | sunting sumber]

Tokoh[sunting | sunting sumber]

Tokoh-tokoh Jawa Wetan iki uga termasuk sing asal kelahiran Jawa Wétan.

Bidang politik[sunting | sunting sumber]

Bidang budaya[sunting | sunting sumber]

Bidang olahraga[sunting | sunting sumber]

Bali menyang: Indonésia

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jawa_Wétan&oldid=869411"