Jangkang

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kepuh/Jangkang
Kepuh, Sterculia foetida
miturut Blanco
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Magnoliopsida
ordo: Malvales
kulawarga: Malvaceae
Genus: Sterculia
Species: S. foetida
Jeneng binomial
Sterculia foetida
L.
Sinonim

Clompanus foetida Kuntze

Kepuh utawa jangkang (Sterculia foetida) sijining jinis wit kang gedhé dhuwur, tinemu ing alas pesisir. Ing Bali lan Jawa, tanduran iki uga tinemu ing kuburan, bareng wit semboja.

Jeneng ing dhaérah liya ing antarané halumpang (Bat.); kĕpoh, kolèangka (Sd.); jhangkang, kekompang (Md.); kepuh, kepah, kekepahan (Bal.); kepoh, kelompang, kapaka, wuka, wukak (basa-basa ing NTT); bungoro, kalumpang (Mak.); alumpang, alupang, kalupa (Bug.); kailupa furu, kailupa buru (Maluku Utara); lan liya-liyane.[1] Juga disebut sebagai kabu-kabu, kalupat, lepong, kelumpang jari.

Jeneng genuse kajupuk sakaSterculius utawa Sterquilinus, yaiku déwa rabuk tumrape bangsa Rum. Jeneng spesiese, foetida (jarwane nduweni ganda kang banger lan rusak), jeneng ilmiyahé ngrujuk saka ganda saka wit iki kang banger, utamané saka kembangé.

Godhong jangkang
Woh Jangkang
Wit Jangkang nalika ngranggas


Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Flag of Austria Austria Tumbuhan Berguna Indonesia, jil. 3:1353-1355 Terj. Yayasan Sarana Wana Jaya, Jakarta
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jangkang&oldid=834290"